‘Le rayonnement de la France’ – de uitstraling van Frankrijk – verwarmt ook óns in het Noorden. De liefde die veel Nederlanders voelen voor dit land, gaat diep. Frankrijk is een trotse natie, met een geschiedenis en een cultuur die sterk tot onze verbeelding spreken. Frankrijk is méér dan een groot en mooi land in het hart van Europa. Frankrijk is een inspiratie. Een stem die ons herinnert aan wezenlijke waarden.
Ook dáárom was Nederland diep getroffen door de aanslagen in januari en november vorig jaar in deze stad. Daarom deelden wij in Uw verdriet en in Uw boosheid om deze aanvallen op de vrije, open samenleving. Daarom hulden wij in november onze monumenten – waaronder het Koninklijk Paleis Amsterdam – in de kleuren bleu-blanc-rouge.
Meneer de President, U sprak na de aanslagen over ‘une France déterminée, une France unie, une France rassemblée’. Ik zou daaraan namens het Koninkrijk der Nederlanden willen toevoegen: ‘une France entourée de ses amis’.
Wij weten dat er diepe wonden zijn geslagen en dat U – samen met vele anderen in Uw land – het uiterste doet om de veiligheid te waarborgen en de vrijheid te beschermen. Laten wij vandaag samen opnieuw onze verbondenheid bevestigen. Laten wij vandaag opnieuw helder maken dat wij geloven in de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Laten wij trots zijn op onze Europese cultuur in al haar verscheidenheid, en op onze manier van leven!
Onze trots ontslaat ons niet van de plicht eerlijk naar onszelf te kijken. Op veel klemmende vragen hebben wij nog geen adequate antwoorden.
Ik denk aan de grote toestroom van vluchtelingen. Alleen samen kunnen wij die uitdaging het hoofd bieden. Daarbij moeten wij over de grenzen van Europa heenkijken. Onze veiligheid is verweven met de veiligheid van mensen in de regio’s om ons heen. Frankrijk en Nederland ervaren onder meer in Mali en Irak en sinds enkele weken ook in Syrië hoe complex dit is.
Bron: Rijksvoorlichtingsdienst
Vanavond, aan het slot van de eerste dag van het Staatsbezoek van Nederland aan Frankrijk, wordt het Staatsbanket gehouden! Meer info over de kleding en de juwelen van Koningin Maxima is hier terug te vinden!
President Hollande biedt het staatsbanket aan in het Palais de l'Elysée, waar beide staatshoofden een toespraak houden.
De toespraak van de Koning is onder deze link terug te vinden. Een deel van de toespraak is in de quote hieronder terug te lezen!
3 Comments
Prins Maurits en Prinses Marilène waren vandaag in Maastricht aanwezig bij de preview van de kunstbeurs Tefaf! Overigens deden Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Margriet, Prins Bernhard en Prinses Annette het afgelopen weekend mee aan de Hollandse 100, voor Lymph & co.
Het staatsbezoek van Nederland aan Frankrijk is vanochtend begonnen! Het begon met een een welkomstceremonie bij de Arc de Triomphe. De Koning legde vervolgens een bloemstuk bij het Graf van de Onbekende Soldaat, onder de Arc de Triomphe, waarna het Koninklijk Paar het Livre d'Or tekende.
Aansluitend ontving president Hollande de Koning en Koningin voor een gesprek in het Palais de l'Elysée.
De Koning, Koningin en president Hollande bezichtigden vervolgens in het Musée du Louvre Rembrandt's huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. De portretten zijn aangeschaft door Nederland en Frankrijk, om onafscheidelijk te tonen aan een groot internationaal publiek, afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum.
's Middag vond de ontmoeting met de Nederlandse Gemeenschap in Frankrijk plaats. Deze ontvangst werd gehouden in Hôtel Potocki.
Aansluitend hadden de Koning en Koningin een onderhoud met de voorzitter van de Senaat in het Palais du Petit Luxembourg (Gerard Larcher) en met de voorzitter van de Assemblée Nationale in Hôtel de Lassay.
De Koning en Koningin bezochten in de namiddag Halle Pajol, een ontmoetingsplek voor jongeren. Ze spraken met de jongeren over tolerantie, vrijheid en gelijkheid. De leerlingen hebben aan educatieprojecten van de Anne Frank Stichting deelgenomen. Het gesprek werd geleid door oud-voetballer Lilian Thuram, die met zijn Fondation Thuram werkt aan tolerantie.
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn gisteravond aangekomen in Parijs, voor het 2-daagse Staatsbezoek, dat vandaag van start zal gaan. Ze kwamen aan op een militaire vliegbasis, vlakbij Parijs, en dus niet op Charles de Gaulle, het grote internationale vliegveld.
Koningin Máxima was op woensdag 9 maart 2016 aanwezig bij de viering van het 10-jarig bestaan van het Leerorkest. De viering werd gehouden in de Westergasfabriek in Amsterdam. De Koningin was hierbij aanwezig in haar functie als erevoorzitter van het platform ambassadeurs ‘Meer Muziek in de Klas’. De Koningin droeg het jasje van Natan en de hoed die ze voor de eerste keer droeg bij de doop van Prinses Ariane, in oktober 2007. Destijds combineerde ze haar jasje met een andere rok, maar ook deze rok heeft ze vaker gedragen.
Koningin Máxima was vanmiddag aanwezig bij een paneldiscussie tijdens de 8e jaarvergadering van de ‘Global Alliance for Banking Values’ bij de Triodos Bank in Zeist. De besloten vergadering ging dit jaar in het bijzonder over de invloed van technologische ontwikkelingen op bankieren. Koningin Máxima bezocht de bijeenkomst in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Koningin Maxima droeg een mantel van Oscar de la Renta, die ze voor het eerst droeg in 2007. Ze combineerde de mantel met een bekende bruine jurk.
Koningin Máxima was gistermiddag aanwezig bij een bijeenkomst van WOMEN INC, over de verschillen tussen man en vrouw in de gezondheidszorg. De bijeenkomst werd gehouden in Corpus in Oegstgeest.
Prinses Beatrix was op vrijdagmiddag 4 maart aanwezig bij een bijeenkomst ter gelegenheid van de oplevering van het interieur van het gerestaureerde middenschip van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem. De kathedraal ondergaat al sinds 2005 een omvangrijk restauratieproces.
Koning Willem-Alexander bedankt op facebook voor ontvangen Beterschapswensen voor Prinses Alexia.1/3/2016 Koning Willem-Alexander heeft vanavond via de facebookpagina van het Koninklijk Huis ook vermeldt dat Alexia is ontslagen uit het ziekenhuis. Ook bedankt hij voor alle wensen van beterschap!
De RVD deelde aan het begin van de avond mee dat Prinses Alexia uit het ziekenhuis is ontslagen, en inmiddels het ziekenhuis heeft verlaten. Ze moet de komende tijd revalideren, en loopt voorlopig op krukken. Een bovenbeen breuk valt niet mee, en loopt lang niet altijd goed af. De RVD deelde afgelopen zaterdagavond al mee dat de operatie goed is verlopen. Het is echter afwachten hoe het herstel verder verloopt, maar we hopen dat ze volledig zal genezen!
|
Categorieën
All
NederlandNieuws over het Nederlands Koninklijk Huis en de Nederlandse Koninklijke familie. Archief
April 2022
|