Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben op donderdag 7 november 2019 in Paleis Noordeinde een lunch aangeboden aan Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie. De 26 genodigden hebben recentelijk een prijs of andere onderscheiding ontvangen voor hun prestaties in uiteenlopende sectoren zoals kunst & cultuur, media, wetenschap, sport en bedrijfsleven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima willen door het aanbieden van een lunch hun erkenning en waardering uitspreken voor de mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd.
0 Comments
Koningin Máxima was op woensdag 6 november aanwezig bij de 15e conferentie van de European Venture Philanthropy Association (EVPA) in de Fokkerterminal in Den Haag. Venture philantropy is een vorm van filantropie die gericht is op zakelijke investeringen voor het versterken van organisaties met een maatschappelijk doel. Deze organisaties krijgen zowel financiële als niet-financiële ondersteuning om hun maatschappelijke impact te kunnen vergroten. Koningin Máxima nam tijdens de conferentie het jubileumrapport in ontvangst waarin de EVPA de ontwikkelingen van de afgelopen 15 jaar beschrijft en vooruit kijkt. De filantropische sector is steeds professioneler en zakelijker geworden. In toenemende mate investeren ook grote organisaties als banken en vermogensfondsen in projecten en bedrijven die meetbare positieve effecten hebben op de maatschappij en het milieu. Sinds de oprichting in 2004 hanteert de EVPA drie principes waaraan hun leden moeten voldoen: financiering op maat, meetbaarheid van de maatschappelijke resultaten en organisatorische ondersteuning van de projecten. Tijdens de conferentie stond het ‘handvest voor de toekomst’ centraal. In dit handvest heeft de EVPA tien uitgangspunten geformuleerd om de maatschappelijke impact van investeringen te optimaliseren. De deelnemers konden dit handvest tijdens de conferentie digitaal ondertekenen.
Koningin Máxima opende op dinsdagochtend 5 november 2019 in Utrecht de negende editie van de Pensioen3daagse, een initiatief van landelijk platform Wijzer in geldzaken. Van 5 tot en met 7 november worden in het hele land activiteiten georganiseerd om werknemers, consumenten en deelnemers te informeren over hun pensioen. Op de openingsbijeenkomst, georganiseerd door pensioenfonds ABP en Wijzer in geldzaken, staat de vraag centraal hoe mensen geholpen kunnen worden zicht te krijgen in hun pensioen en zo nodig actie te ondernemen. Er is onder meer aandacht voor de vraag hoe de financiële redzaamheid van vrouwen kan worden vergroot. ABP wil deelnemers meer inzicht en overzicht bieden in hun pensioensituatie met onder meer de pensioenpot. Dit is een visualisatie die mensen laat zien wat ze aan pensioen hebben opgebouwd. Daardoor kunnen zij zich meer verdiepen in hun pensioen. Volgens ABP doen vrouwen dit echter veel minder. Het pensioenfonds start daarom met het jaarprogramma Financieel Fit voor vrouwen die deelnemer zijn bij ABP. Tijdens de openingsbijeenkomst spreekt Koningin Máxima met een aantal vrouwen dat een training heeft gevolgd om inzicht te krijgen in het eigen financieel gedrag en kennis over hun pensioen te vergroten. Koningin Máxima is sinds 2010 erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken. Vanuit deze functie vraagt zij aandacht voor financiële educatie en het verstandig omgaan met geld. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om Nederland financieel fitter te maken. Outfit: De Koningin droeg een nieuwe grijze wollen top van Natan (die ze overigens ook in het wit en zwart heeft), een nieuwe gele wollen mantel van Natan en een eerder gedragen gele pantalon van Zara.
Koningin Máxima heeft op maandagmiddag 4 november in Muziekgebouw aan ’t IJ de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019 uitgereikt aan Vereniging de Hollandsche Molen. Het Cultuurfonds kent deze oeuvreprijs jaarlijks toe aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op het gebied van cultuur, natuur of wetenschap in Nederland. Het Cultuurfonds heeft de prijs aan de Hollandsche Molen toegekend omdat de vereniging in Nederland de autoriteit is op molengebied. Dankzij de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de vereniging, zijn honderden molens in ons land bewaard gebleven en weer in beweging gekomen. Prinses Beatrix der Nederlanden, beschermvrouwe van Vereniging de Hollandsche Molen, is aanwezig bij de prijsuitreiking. Aan de Prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden. De ontvanger krijgt een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro en een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro. De ontvanger van de oeuvreprijs bepaalt samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds welke projecten voor cultuur, natuur of wetenschap vanuit het fonds op naam ondersteund worden. De eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs zijn: Reinbert de Leeuw (2018), Geert Mak (2017), Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).
Koningin Máxima was op donderdagmiddag 31 oktober aanwezig bij de uitreiking van de Prix de Rome 2019 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Vijf beeldend kunstenaars zijn genomineerd voor deze prijs. De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde kunstenaars te signaleren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. De winnende kunstenaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome. Kunstenaars Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven, Rory Pilgrim en het duo Sander Breure & Witte van Hulzen zijn genomineerd voor de Prix de Rome 2019. De jury selecteerde hen uit 108 kunstenaars die waren voorgedragen. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reikte de prijs uit.
Sinds januari 2013 is de organisatie en financiering van de Prix de Rome in handen van het Mondriaan Fonds. In een periode van vier jaar vinden steeds twee edities beeldende kunst en één editie architectuur plaats. De tentoonstelling met werk van de genomineerde kunstenaars is van 19 oktober 2019 tot en met 22 maart 2020 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Koningin Máxima was op donderdag 31 oktober in Museum Van Loon in Amsterdam aanwezig bij de lancering van het Borski Fund. Dit nieuwe investeringsfonds richt zich op het versterken van financieringsmogelijkheden voor vrouwelijke ondernemers met groeiambities. Koningin Máxima was aanwezig in haar functies van lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Het Borski Fund is ontstaan uit een samenwerkingsverband van ABN AMRO, ING Bank, Rabobank, Van Lanschot Bankiers, StartGreen Capital, The Next Women en ondernemende investeerders. De naam is ontleend aan Johanna Borski (1764-1846), de eerste vrouw die aandelen kocht in De Nederlandsche Bank.
Koningin Máxima bracht donderdagochtend 31 oktober een werkbezoek aan het Imaging Center en de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, locatie VUmc in Amsterdam. Het werkbezoek stond in het teken van de neurowetenschappen en de geestelijke gezondheidszorg. Het bezoek begon in het Amsterdam UMC Imaging Center. In het Imaging Center komen klinische zorg, onderzoek en het ontwikkelen en bereiden van medicijnen samen in één gebouw. Hierdoor is het mogelijk sneller een diagnose te stellen en te kijken welke behandeling het beste is voor de patiënt. Het centrum beschikt naast echo’s en röntgenapparatuur ook over MRI’s, CT’s, PET-scanners, optische apparatuur en vier cyclotrons, ofwel deeltjesversnellers. Deze scanapparatuur helpt bij het opsporen van ziektes. Tijdens een rondleiding door het Imaging Center kreeg Koningin Máxima uitleg over de inzet van onder meer de MRI’s en PET-scanners bij de diagnose en behandeling van Alzheimer en MS. Aansluitend bekeek Koningin Máxima diverse demonstraties van hersenonderzoek in het ‘Translationeel Hersenlaboratorium’. Translationeel onderzoek brengt innovaties uit het lab dicht bij de patiënt. Onderzoeksbevindingen worden snel van het lab naar de zorg vertaald en omgekeerd worden wensen uit de zorg opgepakt in het laboratorium. In het MeMolab kreeg Koningin Máxima uitleg over de inzet van virtual reality bij de behandeling van bijvoorbeeld rookverslaving. Tot slot ging zij in gesprek met diverse experts over de vraag hoe onderzoek tot vernieuwing leidt in de neurowetenschappen en geestelijke gezondheidszorg.
Koningin Máxima was op woensdag 30 oktober 2019 aanwezig bij de lancering van de Nederlandse Schuldhulproute in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. De Schuldhulproute is een publiek-private samenwerking tussen SchuldenlabNL, Geldfit.nl, fiKks, Moedige Dialoog en de Nederlandse Vereniging van Banken. Nederland telt zo’n 1,4 miljoen huishoudens met risicovolle of problematische schulden. Dergelijke schulden brengen hoge maatschappelijke kosten met zich mee en veroorzaken veel persoonlijk leed. De Nederlandse Schuldhulproute moet bijdragen aan het voorkomen van problematische schulden. De route is een landelijke infrastructuur waarin bedrijfsleven, overheid en schuldhulporganisaties samenwerken om mensen schuldenzorgvrij te maken door hen grip te laten krijgen op hun financiële en persoonlijke situatie. Ook de gemeente ’s-Hertogenbosch doet mee met deze route en start het Schuldenlab073. Wethouder Huib van Olden spreekt tijdens de bijeenkomst over de lokale aanpak in de gemeente: de Eerste Hulp Bij Geldzaken (EHBG). Na afloop van de lancering spreekt Koningin Máxima met enkele partners en ervaringsdeskundigen.
President Andrzej Duda van de Republiek Polen bracht op dinsdag 29 en woensdag 30 oktober een officieel bezoek aan Nederland. Hij werd hierbij vergezeld door zijn echtgenote, Agata Kornhauser-Duda. Op dinsdag was de president samen met de Koning aanwezig bij de viering van 75 jaar bevrijding Breda. Op woensdag ontvangt minister-president Rutte president Duda. Op dinsdagochtend 29 oktober ontving de Koning president Duda op Paleis Noordeinde. Na de inspectie van de erewacht vonden een audiëntie en een lunch plaats. waar ook Koningin Máxima bij aanwezig was. De Koning en de president hielden tijdens de lunch een toespraak. Vervolgens vertrokken de Koning en de president gezamenlijk naar Breda om daar de viering van 75 jaar bevrijding van Breda bij te wonen. Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Een dag later ontving generaal Maczek hiervoor uit handen van burgemeester Van Slobbe voor zijn hele divisie het Bredase ereburgerschap. In Breda herinneren verschillende monumenten aan de bevrijding door de Polen. Breda stond de hele maand oktober stil bij de verbintenis met haar bevrijders. Het bezoek startte op het Pools Militair Ereveld. Hier liggen 160 Polen begraven die tijdens de bevrijding van Breda zijn gesneuveld. Ook generaal Maczek, die in 1994 overleed, ligt hier begraven. De Koning en president Duda legden allebei een krans op het ereveld. Aansluitend gingen zij bij scholengemeenschap De Rooi Pannen in gesprek met leerlingen van diverse onderwijsinstellingen over hun kijk op vrede en vrijheid en welke bijdragen zij daar zelf aan kunnen leveren. Tot slot bekeken Koning Willem-Alexander en president Duda op de Grote Markt de vrijheidstocht met veteranen en historische voertuigen.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren op maandagavond samen een avondje uit. Ze waren samen aanwezig bij de galapremière van de film Galalagos: Hope for the Future.
Koningin Maxima droeg een zwart fluwelen top in overslagmodel, op een wijde pantalon met print. Beide kledingstukken zijn een ontwerp van Natan.
|
Categorieën
All
NederlandNieuws over het Nederlands Koninklijk Huis en de Nederlandse Koninklijke familie. Archief
April 2022
|