De tentoonstelling is te zien van 30 januari tot en met 24 februari op de 1e etage van de OBA.
Prinses Laurentien was gistermiddag (donderdag 30 januari) bij de presentatie van het boek 'Knokken voor je boeken' in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Tijdens de presentatie nam de Prinses het eerste boek in ontvangst en opende ze de gelijknamige fototentoonstelling. Het boek en de tentoonstelling markeren het 125-jarig bestaan van de Vereniging Onbeperkt Lezen (VOL). De vereniging vertegenwoordigt de leesbelangen van blinden, slechtzienden en mensen met een andere leesbeperking. Prinses Laurentien is beschermvrouwe van Vereniging Onbeperkt Lezen. In 'Knokken voor je boeken' vertellen 22 mensen met een leesbeperking hoe zij lezen met gebruik van vingers, of door te luisteren naar een gesproken boek en wat dit voor hen betekent. Tien van deze portretten worden uitgelicht in de fototentoonstelling. Zowel met het boek als met de fototentoonstelling in de bibliotheek vraagt de vereniging aandacht voor mensen met een leesbeperking en de mogelijkheden om op andere manieren te kunnen (blijven) lezen.
De tentoonstelling is te zien van 30 januari tot en met 24 februari op de 1e etage van de OBA.
0 Comments
Koningin Máxima heeft woensdag 29 januari in Paleis Noordeinde in Den Haag een bijeenkomst bijgewoond als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas. In aanwezigheid van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en ambassadeurs van Méér muziek in de Klas is gesproken met wethouders Cultuur en Onderwijs van de grote steden over lokale en regionale verankering van muziekonderwijs op basisscholen in de grote steden. Wethouders van steden waar muziek al een vaste plaats heeft in het basisonderwijs, wisselden successen en kennis uit over de toegevoegde waarde van muziekonderwijs, het belang van onderzoek en langetermijninvestering in muziek. Daarbij kwam ook de kansengelijkheid voor alle kinderen aan bod om structureel muziekonderwijs op basisscholen in de grote steden te verwezenlijken. Wethouders van steden waar muziekonderwijs nog geen vaste plek heeft op de basisscholen vertelden over hun ambitie voor de komende jaren en wat er nodig is om die ambitie waar te maken. Ook werd ingegaan op de rol van de pabo’s en conservatoria. Minister Van Engelshoven gaf tijdens de bijeenkomst een toelichting op de huidige stand van zaken van de MuziekMatch, een financiële stimulans voor regionale publieke en private partijen om samen te werken aan structureel muziekonderwijs.
Prinses Margriet opende vanmiddag in Driebergen-Rijssenburg verpleeghuis Beukenstein. Het pand vervangt het oude verzorgings- en verpleeghuis dat in de jaren zeventig als een van de eerste verpleeghuizen in Nederland de deuren opende. Het nieuwe Beukenstein is een verpleeghuis voor ouderen met een zorgindicatie. Alle ouderen die hier wonen hebben een zorgindicatie: zij hebben blijvend intensieve zorg nodig. Mensen met bijvoorbeeld dementie, maar ook met andere zorgvragen, kunnen in een van de woningen van Beukenstein terecht. Kleinschaligheid en persoonlijke zorg staan daarbij voorop, zodat de bewoners zich veilig en vertrouwd voelen in hun omgeving. Prinses Margriet opende symbolisch het verpleeghuis. Vervolgens kreeg ze een korte rondleiding door het nieuwe pand. Er woerd stilgestaan bij de verschillende woonvormen die Beukenstein heeft om de zorg te kunnen leveren die bij de bewoners past. Bewoners en medewerkers vertelden de Prinses over hun ervaringen in het nieuwe pand en over de zorg die het verpleeghuis biedt.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren gisteren samen met minister-president Rutte in Polen aanwezig bij de herdenking van de 75-jarige bevrijding van het voormalige Duitse concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Ook Koning Felipe en Koningin Letizia van Spanje waren aanwezig bij de herdenking, evenals Koning Filip en Koningin Mathilde van België. Daarnaast waren ook Groothertog Henri van Luxemburg en Kroonprinses Victoria van Zweden aanwezig bij de plechtige en tegelijkertijd emotionele herdenking. Bij de herdenking was de oproep groot om niet in herhaling te vallen. Het antisemitisme rukt op. Er werd veel aandacht besteedt aan regeringen en mensen die de andere kant op keken. Het mag dan ook nooit, nooit weer gebeuren…
Prins Constantijn was afgelopen dinsdag bij de start van Techleap, dat werd gehouden in het Louwman Museum in Den Haag. De Techleap werd voor de eerste keer gehouden, en het is de bedoeling dat het ieder jaar terug komt. Ook minister president Rutte was aanwezig.
Prinses Laurentien las op woensdagochtend 22 januari 2020 voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt in het Stadhuis-Forum, de hoofdvestiging van Bibliotheek Zoetermeer. De Prinses las voor uit Het Prentenboek van het Jaar ‘Moppereend’, geschreven en geïllustreerd door Petr Horáček en Joyce Dunbar. Het boek gaat over een eend die van mopperig naar extreem chagrijnig gaat. Maar hoe donker de donderwolk boven haar hoofd ook is, uiteindelijk klaart zelfs de donkerste wolk op. Het boek is gekozen door een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen. De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een project van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar. De zeventiende editie van de Nationale Voorleesdagen vindt plaats van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari 2020.
Koning Willem-Alexander bij World Holocaust Forum, Yad Vashem museum en Beth Juliana in Israël.25/1/2020 Koning Willem-Alexander was op woensdag 22 en donderdag 23 januari op uitnodiging van de Israëlische president Reuven Rivlin in Jeruzalem, Israël, voor het World Holocaust Forum. Koning Willem-Alexander bracht daarnaast een bezoek aan het museum van Yad Vashem en aan het Nederlandse verzorgingshuis Beth Juliana. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was ook aanwezig tijdens het bezoek. President Rivlin biedt woensdagavond 22 januari de staatshoofden en regeringsleiders die het World Holocaust Forum bijwonen een diner aan op de presidentiële residentie. Koning Willem-Alexander is hierbij aanwezig. Op donderdag 23 januari bracht de Koning in 's ochtends een bezoek aan het Yad Vashem-museum. Yad Vashem is het officiële Israëlische herdenkingscentrum voor de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het instituut documenteert en herdenkt de lotgevallen van de Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en eert de mensen die zich destijds voor Joden hebben ingezet. Tijdens de rondleiding door het museum stond Koning Willem-Alexander in het bijzonder stil bij het lot van Joodse Nederlanders tijdens de Duitse bezetting. De Koning bezocht vervolgens in Herzliya het zorgcentrum Beth Juliana. Dit verzorgingshuis biedt een onderkomen aan zowel zelfstandig wonende als hulpbehoevende (voornamelijk Joodse) senioren. Een groot deel van de bewoners is in Nederland opgegroeid en heeft er de Holocaust meegemaakt. Na de oorlog zijn zij naar Israël verhuisd. De Koning ging met bewoners in gesprek over hun herinneringen aan Nederland, hun ervaringen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en over hun leven in Beth Juliana. Met de directie sprak Koning Willem-Alexander ook over de op maat gemaakte zorg in het Nederlands-Israëlische zorgcentrum. 's Middags was Koning Willem-Alexander aanwezig bij het World Holocaust Forum in Jeruzalem. Deze bijeenkomst stond in het teken van het herdenken van de Holocaust en het tegengaan van wereldwijd antisemitisme. Staatshoofden en regeringsleiders uit circa veertig landen kwamen hier samen ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Andere aanwezige Royals waren Prins Charles, Koning Filip, Koning Felipe, Groothertog Henri en Kroonprins Haakon. Zij legden na de premier van Israël als eerste een krans, gevolgd door de Staatshoofden van verschillende landen.
Koning Willem-Alexander bracht op dinsdag 21 januari een werkbezoek aan de gemeente Peel en Maas. Bij het bezoek stonden verschillende burgerinitiatieven centraal, die tekenend zijn voor de samenwerking tussen inwoners en gemeente. Onder de noemer ‘zelfsturing’ geeft Peel en Maas al twintig jaar vorm aan gemeenschapsontwikkeling. De Koning brachtt eerst een bezoek aan De Engelbewaarder in Baarlo. Dit multifunctioneel centrum is één van de tien lokale ‘dorpsontmoetingen’ binnen de gemeente Peel en Maas. Het centrum drijft op vrijwilligers en herbergt activiteiten zoals dagbesteding voor ouderen, voorleesdagen, samen eten en diverse cursussen. Koning Willem-Alexander ging met de vrijwilligers en met vertegenwoordigers van de gemeente in gesprek over hun samenwerking en de rol van De Engelbewaarder in de gemeenschap. Vervolgens bezocht de Koning Kasteel De Keverberg in Kessel, dat bijna vijf jaar geleden na een grote restauratie werd heropend. De herbouw van het Kasteel kon rekenen op brede maatschappelijke steun en inzet: op uiteenlopende manieren zijn inwoners, bedrijfsleven, de gemeente Peel en Maas en de provincie Limburg betrokken geweest om de herbouw mogelijk te maken. Koning Willem-Alexander sprak met mensen die een rol hebben gespeeld en nog steeds spelen bij de herbestemming van het Kasteel, dat nu vooral wordt gebruikt als evenementenlocatie en een belangrijke functie vervult in de lokale gemeenschap. Ook schuiven vertegenwoordigers van burgerinitiatieven uit andere dorpen aan om te spreken over hun projecten en de betrokkenheid daarbij van de gemeente. De gemeente Peel en Maas heeft ruim 43.000 inwoners en bestaat uit elf dorpen. De gemeente kent burgerinitiatieven op allerlei terreinen. Onder de noemer zelfsturing geeft het gemeentebestuur samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven vorm aan burgerparticipatie, waarbij de gemeente steeds meer een faciliterende rol inneemt en ruimte geeft aan inwoners om sociale projecten uit te voeren. Nederland kent steeds meer collectieve burgerinitiatieven en coöperaties. Ze worden voor en door bewoners opgezet, leveren een bijdrage aan het behoud van leefbaarheid van de eigen (leef)omgeving en bestrijken verschillende onderwerpen zoals energie, groen, duurzaamheid, zorg, welzijn, leefbaarheid en cultuur. De initiatieven starten veelal vanuit sociaal-maatschappelijke betrokkenheid en eigen behoefte aan verbetering met oog voor de lange termijn. In een serie werkbezoeken schenkt de Koning aandacht aan dergelijke initiatieven.
Koning Willem-Alexander heeft op dinsdag 21 januari samen met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in Weert een werkbezoek gebracht in het kader van opvang voor dak- en thuislozen en dagbesteding. Bij het Zelfregiecentrum en in kleinschalige opvanghuizen wordt in de wijk maatwerk geleverd, waarbij de behoeften van dak- en thuislozen centraal staan. Het Zelfregiecentrum (ZRC) is opgezet om dak- en thuislozen op een laagdrempelige manier te helpen. Zij kunnen hier zeven dagen per week terecht voor een praatje, hulp, of om toegang te krijgen tot de opvang. In Weert is geen centrale opvang meer, dak- of thuislozen worden gespreid over de gemeente opgevangen in een woning met een bed voor de nacht. Met deze kleinschalige opvanghuizen kan per persoon goed worden bekeken wat iemand nodig heeft. Samen met een professional wordt zo gewerkt aan regie over het eigen leven. Deze nieuwe aanpak beoogt het kabinet landelijk door te voeren, waarbij dak- en thuislozen zo snel mogelijk weer een eigen woonruimte hebben, met begeleiding. Bij het ZRC spraken de Koning en de staatssecretaris met lokale betrokkenen over hoe de regio Venlo/Weert tot deze vorm van opvang is gekomen en wat de uitdagingen zijn om dit goed te organiseren. Vervolgens bezochten zij in de loods van het centrum onder andere de fietsenwerkplaats en kledingwinkel. Daar spraken zij met medewerkers over de dagelijkse gang van zaken in het ZRC. Aansluitend bezochten Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Blokhuis een van de opvanghuizen in de wijk. Zij spraken met de beheerder en (ex-)bewoners over hoe dakloosheid kan ontstaan, wat nodig is om dak- en thuislozen goed te helpen en hoe zij deze nieuwe vorm van opvang in de praktijk ervaren. Afsluitend spraken de Koning en de staatssecretaris in Theater de Huiskamer, voorheen de centrale opvang in Weert, met onder meer een opvangorganisatie, een woningcorporatie, gemeentelijke vertegenwoordigers en een wetenschapper over de landelijke opgave die er ligt om het aantal dak- en thuislozen fors te verminderen. De krapte op de woningmarkt kwam hierbij ook aan bod. Het bezoek met staatssecretaris Blokhuis is het zestiende in een reeks van bezoeken van de Koning met ministers en staatssecretarissen. De Koning krijgt bij dergelijke werkbezoeken te zien hoe een belangrijk onderdeel van het beleid van de bewindspersoon uitpakt in de praktijk en gaat daarbij in gesprek met betrokkenen.
Koningin Máxima heeft van maandagavond 20 tot en met donderdag 23 januari het World Economic Forum (WEF) in Davos bezocht. Het World Economic Forum bestaat dit jaar 50 jaar. De Koningin was aanwezig in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).
Het programma voor de Koningin in Davos bestond uit het bijwonen van een aantal plenaire sessies. Daarnaast voerde Koningin Máxima bilaterale gesprekken met regeringsvertegenwoordigers van diverse landen en functionarissen van centrale banken uit onder meer Ethiopië, Ghana, Italië, Nigeria en Pakistan en spreekt zij met vertegenwoordigers van fintech organisaties en het bedrijfsleven over de stand van zaken van verbetering van toegang tot financiële diensten. Wereldwijd hebben nog steeds 1,7 miljard mensen geen toegang tot basale financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekering, lening, pensioen of digitale betaalmethoden. Dit belemmert hen in hun economische ontwikkeling.
Koningin Máxima was op maandagavond aanwezig bij het 2020 TIME 100 Davos Dinner. Aan de hand van het thema Next-Generation World: Shaping the Future bespraken deelnemers hoe hun activiteiten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de nieuwe generatie volwassenen.
Op dinsdag 21 januari hield Koningin Máxima een korte openingstoespraak bij de lunchbijeenkomst Smallholder Finance as Asset Class van het International Trade Initiative (IDH).
Een dag later opende Koningin Máxima de workshop Financial Inclusion Beyond the Individual: The Role of MSMEs. Digitale financiële diensten spelen een belangrijke rol in de ontwikkelingsmogelijkheden van het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast had ze op woensdag een overleg met het CEO Partnership for Economic Inclusion. Dit informele samenwerkingsverband van tien internationale bedrijven werkt aan projecten die financiële diensten voor hun klanten beter toegankelijk maken en daarnaast ook het marktpotentieel vergroten. De CEOâs van Ant Financial, AXA, Bharti Airtel, Mastercard, PayPal, PepsiCo, Rabobank, Santander Bank, Telenor en Unilever kwamen in januari 2018 op uitnodiging van Koningin Máxima voor het eerst bij elkaar tijdens het WEF.
Donderdagochtend 23 januari neemt Koningin Máxima deel aan een sessie van het Stewardship Board of the World Economic Forum System Initiative on Shaping the Future of Financial and Monetary Systems waar zij sinds 2016 lid van is. Ook is zij bij een werklunch van de Washington Post en Foreign Policy.
Koningin Máxima zet zich sinds 2009 als UNSGSA wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken en hiermee hun kansen op economische en sociale ontwikkeling te vergroten. Het gaat in het bijzonder om lage inkomensgroepen, vrouwen, kleine- en middelgrote bedrijven en kleine landbouwbedrijven.
|
Categorieën
All
NederlandNieuws over het Nederlands Koninklijk Huis en de Nederlandse Koninklijke familie. Archief
April 2022
|