Koningin in VN rol praat in Osaka met organisator volgende G20 @UNSGSA @g20org pic.twitter.com/6OV9NgcHgf
â RoyalBlog NL (@royalblognl) 28 juni 2019
Koningin Máxima was gisteren en vandaag aanwezig bij de de G20 top in Osaka, Japan. Koningin Máxima was aanwezig in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) en erevoorzitter van het 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI) van de G20.
âKoningin Máxima hield op uitnodiging van minister-president Abe van Japan een korte toespraak bij het G20 side event mâWomen Empowermentâ. Goede toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen en digitale betalingen biedt vrouwen betere kansen op economische ontwikkeling. Wereldwijd is er nog altijd een kloof tussen mannen en vrouwen wat betreft toegang tot financiële diensten, 9% in ontwikkelingslanden en 7% in ontwikkelde landen (Global Findex 2017). Koningin Máxima ging ook in op het belang van de W20. Deze âengagement groepâ van de G20 bestaat uit internationale vrouwelijke leiders uit de publieke en private sector en het maatschappelijk middenveld. Het heeft als doel om inclusieve economische groei voor vrouwen te bevorderen. Op woensdag 5 juni sprak Koningin Máxima met vertegenwoordigers van de W20 op Paleis Noordeinde.
Op vrijdagavond was Koningin Maxima aanwezig bij een diner.
Koningin Máxima had verder ontmoetingen met regeringsvertegenwoordigers van landen die actief zijn met de verbetering van toegang tot financiële diensten.
Sinds 2009 zet Koningin Máxima zich wereldwijd in als UNSGSA om financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine- en middelgrote bedrijven, toegankelijk te maken en hiermee hun kansen op economische en sociale ontwikkeling te vergroten. Als erevoorzitter van de GPFI zet zij zich onder meer in om de activiteiten van de G20 op het terrein van inclusieve financiering te bevorderen.
0 Comments
Koningin Máxima opende, als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, op dinsdagochtend 25 juni bij het Belasting & Douane Museum in Rotterdam de tentoonstelling ‘Gek op Geld’. Deze is gekoppeld aan het thema ‘financiële educatie’. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën en de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot waren ook aanwezig. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met DNB en is te zien van 26 juni 2019 tot en met 8 maart 2020. Koningin Máxima opende 's middags de manege No Limits in Noordwijk. Deze kleinschalige manege geeft therapeutische paardrijlessen. De ruiters zijn kinderen en volwassenen met onder andere angst, autisme, ADHD of het Syndroom van Down. Reguliere ruiters kunnen ook les volgen; hen wordt gevraagd zich daarnaast in te zetten voor de andere ruiters. De manege werkt met speciaal opgeleide instructeurs en beschikt over een robotpaard, een interactieve dressuursimulator die beginnende of angstige ruiters kan helpen de ritmische beweging aan te leren. No Limits Noordwijk is eveneens een dagbestedingslocatie voor mensen met een zorgindicatie. De manege is een ANBI stichting, een Algemeen Nut Beogende Instelling. Koningin Máxima kreeg tijdens haar bezoek een rondleiding, bekeek een paardrijles en sprak vrijwilligers en medewerkers.
Koningin Máxima bracht op maandagochtend 24 juni op zee een werkbezoek aan het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen. In 2003 verrichtte zij de doop van het schip. Het schip keert terug van zijn missie en vaart in de loop van maandag de haven van Den Helder binnen.
Koningin Máxima werd ontvangen door de commandant van Zr.Ms. Evertsen kapitein-luitenant ter zee Feenstra. Tijdens het bezoek sprak Koningin Máxima met diverse bemanningsleden over werken en wonen bij de marine en maakte zij een rondgang over het schip.
In januari 2019 loste Zr.Ms. Evertsen het zusterschip Zr.Ms De Ruyter af bij de Standing NATO Maritime Group 2 in de Middellandse Zee. Dit NAVO-vlootverband nam de afgelopen maanden deel aan diverse oefeningen en patrouilles in de Middellandse Zee en in de Zwarte Zee. Zr. Ms. Evertsen is 144 meter lang, 18,8 meter breed en heeft een diepgang van 7 meter. Het schip wordt voortgestuwd door een combinatie van gasturbines en diesels met een maximumsnelheid van 29 knopen (ruim 53 kilometer per uur).
Het is al eventjes geleden dat ik geblogd heb, maar door de warmte en verschillende bezigheden kwam er helaas niet veel van. Daarom bij deze alsnog! Koningin Máxima was op donderdagochtend 20 juni in theater De Tamboer in Hoogeveen aanwezig bij de ondertekening van het lokale samenwerkingsconvenant muziekonderwijs in de provincie Drenthe. Dit Muziekakkoord Drenthe is onderdeel van het programma Méér Muziek in de Klas Lokaal van de stichting Méér Muziek in de Klas, waar Koningin Máxima erevoorzitter van is. Aansluitend bezocht Koningin Máxima het rijdend atelier van Stichting Instrumentendepot Leerorkest. Het depot leent instrumenten uit aan muziekonderwijsinitiatieven, zoals Leerorkesten, in heel Nederland. Het rijdend atelier wordt gebruikt voor het transport van de instrumenten, maar ook voor reparatie en onderhoud. Lokale vrijwilligers en docenten krijgen workshops om zelf in het onderhoud en de reparatie te voorzien. Later op de dag bezocht de Koningin een initiatief voor Vluchtelingenkinderen in Driebergen.
Koningin Máxima heeft op woensdagochtend 19 juni het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht heropend. Minister Ank Bijleveld van Defensie was ook bij de heropening aanwezig. Het Centraal Militair Hospitaal (CMH) bood tweedelijns gezondheidszorg aan Nederlandse militairen. De behandelingen richten zich op het weer inzetbaar maken van militairen en de geneeskundige opvang bij repatriëring uit het buitenland. Daarnaast is het CMH gespecialiseerd in de specifieke gezondheidsproblemen die bij militairen voorkomen. In het gebouw zijn ook de Defensie Tandheelkundige Dienst, de Militaire Bloedbank en de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg gehuisvest. Het CMH werkt nauw samen met het naastgelegen Universitair Medisch Centrum Utrecht. De afgelopen twee jaar is het gebouw gerenoveerd, verbouwd en uitgebreid. Tijdens de bouw is het CMH open gebleven. Na de openingshandeling kreeg Koningin Máxima een rondleiding. Ze bracht een bezoek aan diverse afdelingen waaronder de Militaire Bloedbank, de Familiekamer en de dagverpleging.
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima met Britse Koninklijke familie bij Royal Ascot.22/6/2019 Na de ceremonie van de Order of the Garter, plakten Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima er nog een dagje aan vast in Groot-Brittannië. Samen met Koningin Elizabeth en verschillende leden van de Britse Koninklijke familie, waren ze aanwezig bij de eerste dag van Royal Ascot, de beroemde Engelse paardenraces.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten maandag 17 juni een bezoek aan Windsor in het Verenigd Koninkrijk. De Koning werd door Queen Elizabeth II geïnstalleerd in de ‘Most Noble Order of the Garter’. Tijdens een jaarlijkse ceremonie in St. Georgekapel, Windsor Castle, werd hij geïnstalleerd als ‘Supernumerary Knight of the Garter’. De Koning is tijdens het staatsbezoek van het Koninklijk Paar aan het Verenigd Koninkrijk op 23 en 24 oktober 2018 door Koningin Elizabeth II tot ridder in deze Orde van de Kouseband benoemd. Ook Koning Felipe VI van Spanje wordt tijdens de ceremonie op 17 juni geïnstalleerd als ‘Supernumerary Knight the Garter’. Die benoeming ontving hij tijdens het staatsbezoek in 2017. De Orde van de Kouseband is in 1338 door Koning Edward III opgericht en daarmee de oudste en hoogste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk. Koningin Elizabeth staat aan het hoofd van de orde. Naast leden van de Britse Koninklijke Familie telt de orde vierentwintig ridders en dames, die door Koningin Elizabeth zijn benoemd vanwege hun bijzondere verdienste voor het algemeen belang. Daarnaast maken enkele buitenlandse staatshoofden deel uit van de orde: de Supernumerary Knights and Ladies. Ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is sinds 1989 lid van deze orde.
Donderdag 13 juni De tweede dag van het staatsbezoek begon met een ontvangst door de Lord Mayor van Dublin. In het Mansion House tekende het Koninklijk Paar het gastenboek van de stad. De burgemeester en de Koning hielden een korte toespraak. Vervolgens bracht het Koninklijk Paar een bezoek aan Trinity College Dublin en de Bibliotheek van de universiteit. Er volgde een rondleiding door de Long Room waarbij werd stilgestaan bij de Ierse Proclamatie voor onafhankelijkheid uit 1916 en de Brian Boru Harp, het nationale symbool van Ierland. Specifieke aandacht ging verder uit naar de historische Nederlandse Fagel-collectie. Deze werken zijn sinds 1802 onderdeel van de bibliotheekcollectie van Trinity. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en Trinity College Dublin werken samen aan de ontsluiting van de Fagel collectie. De ontvangst voor Nederlanders die in Ierland wonen en werken vond plaats in King’s Inns. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima begroetten de gasten en spraken met hen over hun werk en leven in Ierland. 's Middags ontving minister-president Leo Varadkar het Koninklijk Paar voor een gesprek in de Government Buildings. Na het gesprek vond de ondertekening plaats van een herzien verdrag tot het vermijden van dubbele belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen en vermogenswinsten en het voorkomen van het ontduiken en ontwijken van belasting. In de National Botanic Gardens vond een presentatie plaats over Nederlands-Ierse samenwerking op het gebied van kennisinnovatie en verduurzaming in de landbouw. Deze samenwerking is er op gericht om uitdagingen op het gebied van duurzaamheid gezamenlijk aan te gaan, waarbij door Ierland met veel belangstelling naar initiatieven in Nederland gekeken wordt. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima boden in de avond aan Ierse autoriteiten en gasten een contraprestatie aan. Het Nederlands Dans Theater (NDT) danste moderne balletten in het Bord Gáis Energy Theatre, waarna een receptie plaats vond. Vrijdag 14 juni De Koning en Koningin reisden de derde dag van het staatbezoek naar Cork. Na aankomst op het vliegveld werden zij welkom geheten door de burgemeester van de stad in het stadhuis. Vervolgens voer het gezelschap van Cork naar Cobh, waarbij het Koninklijk Paar uitleg kreeg over recente en toekomstige havenontwikkeling en –uitbreiding, inclusief de ontwikkeling van de nieuwe diepzeeterminal. Aangekomen in Cobh sloot de delegatie aan bij de Nederlandse bedrijven van de economische missie en hun Ierse counterparts uit de sector maritieme infrastructuur en havenontwikkeling. Het Koninklijk Paar ging in gesprek met de bedrijven waarbij haveninfrastructuur en digitalisering van havendiensten centraal staan en de ontwikkeling van diepzeeterminal Ringaskiddy. Daarnaast was er aandacht voor de samenwerking tussen Nederlandse en Ierse havens. Ook werd in aanwezigheid van de Koning en Koningin verdere samenwerking tussen Nederlandse en Ierse partners bekrachtigd door een ondertekeningsceremonie tussen verschillende partijen. Het staatsbezoek werd afgesloten met een bezoek aan Camden Fort Meagher in Crosshaven. Bij dit bezoek stonden de vele vrijwilligersinitiatieven centraal. Ierlands landelijke gebieden kennen een sterke maatschappelijke betrokkenheid en een groot verenigingsleven. Het Koningspaar sprak tijdens een rondgang door het fort met verschillende vrijwilligersorganisaties uit de regio die op verschillende terreinen werken aan sociaal-maatschappelijke cohesie. Het paar werd ontvangen door vrijwilligers van Rescue Camden, de organisatie die het fort, dat ooit dienst deed om Cork te verdedigen tegen de protestantse Willem III van Oranje, in ere heeft hersteld.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Michael D. Higgins een staatsbezoek aan Ierland. Het bezoek vindt plaats van 12 tot en met 14 juni in Dublin en Cork.
De Koning en Koningin worden bij hun bezoek vergezeld door minister Blok van Buitenlandse Zaken. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt gelijktijdig een economische missie naar Ierland om het bestaande potentieel voor economische samenwerking te vergroten. De missie bestaat uit ondernemers uit de sectoren maritieme infrastructuur en havenontwikkeling.
Het staatsbezoek beslaat de brede, steeds verder verdiepende betrekkingen tussen Nederland en Ierland: politiek, economisch, maatschappelijk en cultureel. Mede in het licht van Brexit zijn Nederland en Ierland actief bezig met het vinden van nieuwe markten en ontwikkelen van de relaties met andere landen in Europa. Nederland en Ierland hebben veel met elkaar gemeen en delen veel inzichten. Daarom zijn we ook belangrijke politieke partners van elkaar in de EU. Op economisch gebied is Ierland al jaren een van de sterkst groeiende economieën in Europa en fungeert Nederland als belangrijke handelsbrug voor Ierland naar continentaal Europa. Tegelijkertijd staan zowel Nederland als Ierland voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen, waar we van elkaar kunnen leren. Tot slot verdient ook de eeuwenoude culturele band tussen Nederland en Ierland aandacht.
Woensdag 12 juni
Het staatsbezoek begon in Dublin waar president Higgins en zijn echtgenote Sabina Higgins het Koninklijk Paar ontvingen bij Ãras an Uachtaráin, de ambtswoning van de president. Na de welkomstceremonie vond een gesprek plaats. In de tuin plantten de Koning en Koningin volgens Ierse traditie een boom. Het was de bedoeling dat ze ook de vredesbijl zouden luiden, maar het weer gooide roet in het eten.
Vervolgens legde het Koninkijk Paar in de Garden of Remembrance in het centrum van Dublin een krans ter nagedachtenis aan de mannen en vrouwen die omkwamen bij de strijd om de Ierse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. 's Middags vond in het Leinster House, het nationale parlement, een ontmoeting plaats met de voorzitters van het Huis van Afgevaardigden (Dáil) en de Senaat (Seanad).
's Middag stonden IT en Tech centraal bij een bezoek aan Dogpatch Labs, een start-up hub gevestigd in het hart van Dublinâs âSilicon Docksâ. De bijnaam verwijst naar Silicon Valley en werd aangenomen vanwege de concentratie van Europese hoofdkantoren van IT/Tech multinationals en startups in het gebied. Nederland en Ierland weten elkaar te vinden als het gaat om technologische vernieuwing en startups en Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spraken daarover met Ierse en Nederlandse startups. Bij het bezoek aan Dogpatch Labs werd onder meer ingegaan op de uitdaging om high tech talent aan te trekken, het belang van diversiteit in het personeelsaanbod en het investeren in de codeerkennis en âvaardigheden van jongeren. Ook waren technologische innovaties op het gebied van retail en stadsontwikkeling onderwerp van gesprek.
Tijdens de eerste dag droeg Koningin Maxima een nieuwe japon van Claes Iversen, gecombineerd met een bijpassend hoedje en goudkleurige accessoires.
De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een staatsbanket in het presidentieel paleis, waar beide staatshoofden een toespraak hielden. Koningin Maxima droeg een bekende groene japon van Jan Taminiau, gecombineerd met juwelen met smaragden.
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hebben afgelopen weekend een bezoek gebracht aan de tentoonstelling van fotograaf Erwin Olaf. Ze hebben zelf meerdere keren foto's laten maken door deze fotograaf, en daarom is het des te leuker dat ze zijn tentoonstelling bezochten!
|
Categorieën
All
NederlandNieuws over het Nederlands Koninklijk Huis en de Nederlandse Koninklijke familie. Archief
April 2022
|