Afgelopen vrijdag werd de jaarlijkse zomerfotosessie gehouden met het Koninklijk gezin. De foto's werden thuis gemaakt, in de tuin van Paleis Huis ten Bosch. Omdat ik verhinderd was wordt deze log wat later dan gebruikelijk geplaatst. Veel plezier bij het bekijken van de mooie beelden!
0 Comments
Koning heeft op vanmiddag een werkbezoek gebracht aan vliegbasis Volkel in de provincie Noord-Brabant. Het bezoek stond in het teken van de inzet van F-16 jachtvliegtuigen zowel in Nederland als internationaal. Om inzicht te krijgen in het proces rondom een F-16 vlucht nam de Koning deel aan een reguliere trainingsmissie. Vliegbasis Volkel is samen met vliegbasis Leeuwarden één van de twee ‘Main Operating Bases’ van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak van deze bases is het verlenen van luchtsteun en luchtverdediging. Tot 31 december 2016 bewaakte Nederland alleen het eigen luchtruim. Sinds 1 januari 2017 bewaken België en Nederland afwisselend elkaars luchtruimen en dat van Luxemburg. Hiervoor staan continu twee F-16 jachtvliegtuigen paraat die in het geval van een dreiging direct kunnen opstijgen. Deze hoge staat van paraatheid heet ‘Quick Reaction Alert’. Op internationaal niveau zijn de F-16 jachtvliegtuigen en het personeel van de vliegbasis ingezet in diverse missies, bijvoorbeeld in Afghanistan, voormalig Joegoslavië en het Midden-Oosten. De Koning begon zijn werkbezoek met een briefing ter voorbereiding op de trainingsmissie, waaraan hij vervolgens deelnam. Na afloop was er een debriefing met samen met de betrokken vliegers. De Commandant Luchtstrijdkrachten en de commandant van vliegbasis Volkel waren hier ook bij aanwezig. Naast de evaluatie van de trainingsmissie werd ook gesproken over de taak en toekomst van de F-16. Deze blijft naar verwachting tot 2024 operationeel. Daarnaast bereidt de vliegbasis zich voor op de komst van de opvolger van de F-16, de F-35A Lightning II (F-35). Dit nieuwe jachtvliegtuig wordt in 2022 op Volkel verwacht. Het toestel maakt deel uit van de zogeheten 'Vijfde Generatie Luchtmacht' om in te kunnen spelen op de continue veranderingen in de mondiale veiligheidssituatie. Op 6 november 2019 bracht de Koning een werkbezoek aan vliegbasis Leeuwarden waar sinds 31 oktober 2019 de eerste F-35 gestationeerd is.
Koningin Máxima was vanmiddag aanwezig bij de online bekendmaking van de winnaars van de Appeltjes van Oranje van het Oranje Fonds. Drie felicitatieteams reiken op locatie de prijzen uit aan de winnaars. Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus kan de traditionele uitreiking op Paleis Noordeinde niet doorgaan. Het thema van de uitreiking dit jaar was ‘Maatjes ben je Samen’. De prijzen werden toegekend aan drie initiatieven die vrijwilligers voor een langere periode koppelen aan mensen die extra hulp kunnen gebruiken. De maatjes kunnen op deze manier van elkaar leren en samen optrekken. De bekendmaking van de winnaars vond plaats vanuit een studio waar Koningin Máxima, voorzitter van het bestuur van het Oranje Fonds Dick Benschop en vicevoorzitter en jurylid Kim Putters te gast zijn. Er werd live geschakeld naar de winnaars, die de prijs ter plaatse uitgereikt kregen door afgevaardigden van het Oranje Fonds. Koningin Máxima maakte de winnaar van de Grote Appel bekend. Alle twaalf genomineerde organisaties waren via een videoconferentie bij de bekendmaking van de winnaars aanwezig. De uitreiking was vanaf 14.00 uur ook te volgen via een livestream op www.oranjefonds.nl. Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat mensen weer mee kunnen doen in de samenleving. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. In lustrumjaren reikt de Koning de prijzen uit, Koningin Máxima in alle andere jaren. De Appeltjes van Oranje werden dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van 15.000 euro. Het beeldje is ontworpen door Prinses Beatrix. Tijdens het bezoek aan de studio en op locatie werden de huidige algemeen geldende richtlijnen voor bijeenkomsten in acht genomen.
De Koningin droeg een (in mijn ogen) prachtige nieuwe pantalon en top van Natan. Het is even wennen, zo'n model top, maar het staat haar goed, en is weer eens wat anders! Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 8 juli een werkbezoek gebracht aan de toeristische sector in de provincie Zeeland. Het werkbezoek stond in het teken van de impact van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan op bedrijven in het toerisme en het vrijetijdsdomein. Het werkbezoek startte bij klimbos Zeeuwse Helden in Westenschouwen waar Koningin Máxima sprak met ondernemers, de provincie Zeeland en ondernemersorganisatie Impuls Zeeland. Tijdens het gesprek werd ingegaan op de beperkingen tijdens het voorseizoen vanwege de coronamaatregelen, het stapsgewijs weer opstarten van het toerisme en de verwachtingen voor de korte en de lange termijn. Tijdens een rondleiding door het klimbos kreeg Koningin Máxima een toelichting op de aanvullende regels om iedereen veilig te kunnen laten klimmen, het reguleren van bezoekersstromen en de verschillende parcoursen in het bos. Aansluitend bezocht Koningin Máxima camping Ons Buiten in Oostkapelle. Tijdens een wandeling kreeg Koningin Máxima uitleg over de investeringen die zijn gedaan voor meer capaciteit aan sanitaire ruimtes en over de activiteiten die in de buitenlucht aan kleine groepen worden aangeboden. Door de coronacrisis heeft de camping de investeringen aangepast en op bepaalde onderdelen versneld en is ingezet op verdere digitalisering. Koningin Máxima sprak met vertegenwoordigers van onder meer de provincie, de veiligheidsregio en de GGD. In dit gesprek werd onder andere gesproken over de economische impact van de coronacrisis op de Zeeuwse vrijetijdseconomie, de knelpunten in de toeristische sector zoals het tekort aan geschoold horecapersoneel en de initiatieven om ondernemers aan elkaar te koppelen. In gesprekken en door werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de coronapandemie en de inzet van maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De werkbezoeken vinden plaats met inachtneming van de geldende richtlijnen. Als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap zet Koningin Máxima zich in voor duurzame groei van het MKB. Het Comité heeft onder meer tot taak om bij te dragen aan versterking van een ambitieuze ondernemerscultuur en een betere aansluiting van vraag en aanbod van menselijk kapitaal. De Koningin ging gekleed in een bekend geel broekpak van Zara. Wat staat dit pak haar goed!
Koning Willem-Alexander heeft op vanmiddag een werkbezoek gebracht aan Van der Poel Loonbedrijf & Akkerbouw in Abbenbroek. Het werkbezoek stond in het teken van de impact van de corona-uitbraak op de land- en tuinbouwsector. Koning Willem-Alexander sprak met de eigenaren van het bedrijf over hoe zij de coronacrisis het hoofd proberen te bieden. Tijdens een rondleiding op de boerderij zag de Koning onder meer de voorraden aardappels van het boerenbedrijf die zijn blijven liggen door het wegvallen van de afzetmarkt. Daarna ging Koning Willem-Alexander in gesprek met agrariërs en LTO Nederland over de gevolgen van de coronapandemie op de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt. De impact van de coronacrisis is niet eenduidig. Sommige bedrijven hebben de afzet van hun producten grotendeels zien wegvallen door de sluiting van de horeca terwijl andere bedrijven een toename aan vraag vanuit de supermarkten zagen. Aansluitend sprak Koning Willem-Alexander met diverse betrokkenen over de toekomst van de landbouwsector na corona. Ook werd gesproken over de invloed van veranderingen in het gedrag van consumenten op de productie en de afzetmarkt van akkerbouwers. In gesprekken en door werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de coronapandemie en de inzet van maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De werkbezoeken vinden plaats met inachtneming van de geldende richtlijnen.
Koningin Máxima heeft donderdagmiddag 2 juli een werkbezoek gebracht aan een locatie van geestelijke gezondheidszorginstelling Noord-Holland-Noord (GGZ NHN) in Schagen. Het bezoek stond in het teken van enkele specialisaties van GGZ NHN, namelijk het behandelen van mensen in hun eigen omgeving (ambulantisering), de inzet op herstel en eigen regie en het verlenen van digitale zorg en preventie. Tijdens gesprekken werd onder andere ingegaan op de mede door GGZ NHN ontwikkelde Integrale Gezinsteams Jeugd en de Herstelondersteunende Intake. Koningin Máxima sprak tijdens drie gesprekken met betrokken behandelaars, ervaringsdeskundigen en bestuurders over deze vormen van zorg waarbij GGZ NHN de behandeling afstemt op de wensen en mogelijkheden van de cliënten. Bij voorkeur helpt de instelling mensen in hun eigen omgeving, maar ook online hulp wordt ingezet om cliënten zelf te laten bepalen wanneer en waar zij willen werken aan hun gezondheid. Tijdens het bezoek werden de zogenoemde Herstelondersteunende Intake en de Herstelwerkplaatsen toegelicht, waarbij de inzet van ervaringsdeskundigen een grote rol speelt. Cliënten kunnen hier cursussen volgen, ervaringen over het omgaan met psychiatrische klachten delen en leren hoe ze actief kunnen werken aan hun doelen. Daarnaast werd tijdens het werkbezoek van Koningin Máxima ingegaan op de inzet van gezinsteams. Bij deze aanpak staan niet de verschillende betrokken hulporganisaties, maar de gezinnen zelf centraal. Rondom elk gezin met een meervoudig complexe hulpvraag wordt een integraal, multidisciplinair specialistisch team gevormd. Zoals bij elke behandeling werkt GGZ NHN ook hier nauw samen met het netwerk van cliënten, zoals familie, buren, school, sport en gemeente. Een intensieve behandeling als deze moet opname voorkomen en het risico op het overbrengen van gezinsproblematiek van generatie op generatie verminderen. GGZ NHN biedt behandeling en begeleiding aan mensen van alle leeftijden met psychische problematiek. Koningin Máxima sprak recent bij GGZ-instelling Parnassia Groep in Den Haag ook over ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg, specifiek in relatie tot de gevolgen van de coronapandemie. Ook had Koningin Máxima in april een videogesprek met een medewerker en cliënten van het GGZ NHN Digiteam. Het werkbezoek in Schagen vond plaats met inachtneming van de algemeen geldende richtlijnen.
Koningin Máxima heeft donderdagmorgen 2 juli een werkbezoek gebracht aan een uitvaartonderneming in Den Haag. Het bezoek vond plaats in het kader van de impact van de coronapandemie op de uitvaartbranche. De uitbraak van COVID-19 heeft het werk in de uitvaartbranche ingrijpend veranderd. Koningin Máxima sprak bij Engelen & Spoor Uitvaartverzorging in Den Haag over deze veranderingen. Haar bezoek begon met een gesprek met de beide directeuren van de uitvaartonderneming, de directeur van de Branche Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) en de directeur van de Stichting Rooms-Katholieke begraafplaatsen over het ontwikkelen van nieuwe protocollen om te kunnen voldoen aan de coronamaatregelen. In een tweede gesprek werd ingegaan op de gevolgen van de coronamaatregelen in de dagelijkse praktijk bij het verzorgen en vervoeren van overledenen. Koningin Máxima sprak met onder andere een overledeneverzorgster en verantwoordelijken voor statievervoer en dragers over welke uitdagingen deze periode met zich meebrengt. Aansluitend vond een gesprek plaats met een aantal uitvaartverzorgers, werkzaam bij verschillende uitvaartondernemingen in het land. De uitvaartverzorgers hebben vanaf het allereerste moment dagelijks contact met de nabestaanden en begeleiden hen bij de uitvaart. Zij vertelden over hun ervaringen met de coronamaatregelen en de impact die deze maatregelen afgelopen maanden en nu nog steeds hebben op het organiseren van een uitvaart. In gesprekken en door werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de coronapandemie en de inzet van maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De werkbezoeken vinden plaats met inachtneming van de geldende richtlijnen.
Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 1 juli een werkbezoek gebracht aan theater de Nieuwe Regentes in Den Haag. Zij ontmoette vertegenwoordigers van de Creatieve Coalitie, een samenwerkingsverband van beroepsverenigingen in de creatieve sector om de arbeidsmarktsituatie van ZZP’ers te verbeteren. Koningin Máxima sprak met hen over de gevolgen van de coronapandemie voor ZZP’ers in de creatieve sector. Ook bekeek zij hun werk. In 2019 werd de Creatieve Coalitie opgericht, waarin makers en werkenden in de kunst en cultuur hun krachten bundelden. De Creatieve Coalitie omvat 42 verschillende beroepsverenigingen van onder meer musici, cameramensen, acteurs, regisseurs, ontwerpers, theatertechnici en tekstschrijvers. In de culturele en creatieve sector werken 300.000 mensen, waarvan ruim 70% als ZZP’er. Zij zijn vaak ‘seizoenarbeider’ bij festivals, concerten en evenementen. Nu dit jaar festivals en voorstellingen veelal niet kunnen doorgaan zoals eerder voorgenomen, is het seizoen niet meer in te halen. Koningin Máxima sprak in de verschillende zalen van het theater met vertegenwoordigers van zes creatieve beroepsgroepen: dansers, beeldend kunstenaars, technici, acteurs, film- en tv-makers en musici. Zij spraken over de uitdagingen in deze tijd en over hun inzet om met creativiteit zo goed mogelijk door deze periode heen te komen. Daarbij presenteerden de dansers, acteurs en musici delen uit hun huidige repertoire. In gesprekken en door werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de coronapandemie en de inzet van maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De werkbezoeken vinden plaats met inachtneming van de geldende richtlijnen. De Koningin ging gekleed in een bekende top en pantalon van Natan.
Koning Willem-Alexander heeft gistermiddag een werkbezoek gebracht aan logistiek dienstverlener Dachser in Waddinxveen, een door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) erkend leerbedrijf. SBB heeft vanwege de coronacrisis het actieplan ‘Stages en Leerbanen’ gelanceerd. Doel is om bedrijven te stimuleren leerplekken aan te bieden zodat jongeren werkervaring kunnen opdoen. Dit helpt bij het voorkomen van schooluitval en vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Vanwege de coronacrisis is er extra druk ontstaan op de beschikbaarheid van leerplekken. De Koning begon zijn bezoek met een rondleiding door het magazijn van het bedrijf. Daar sprak hij met een aantal studenten en stagebegeleiders over hun ervaringen met de stageplekken. Aansluitend sprak hij met bijna afgestudeerde studenten en begeleiders over ambities en toekomstperspectief. Dachser is een Duits familiebedrijf dat belang hecht aan de ontwikkelings-mogelijkheden voor zowel nieuwe als bestaande werknemers. Het bedrijf heeft in samenwerking met SBB tijdens de coronacrisis alle stagiaires in dienst weten te houden. De Koning nam vervolgens deel aan twee rondetafelgesprekken waarin de aansluiting van beroepsonderwijs op bedrijfsleven centraal stond. SBB geeft aan dat ruim 500.000 (V)MBO-studenten, zijinstromers en herintreders leerbedrijven zoeken om praktijkervaring op te kunnen doen. Dit is van belang voor het behalen van het vakdiploma, het voorkomen van schooluitval en een goede start op de arbeidsmarkt. Daarnaast krijgen de leerbedrijven zo de kans om het tekort aan goed opgeleide vakmensen aan te vullen. In het eerste gesprek vertelden vertegenwoordigers van leerbedrijven uit de horeca, het campingwezen en het Scheepvaart- en Transportcollege Rotterdam over de impact van de coronacrisis op de stagebegeleiding en de opleiding van de studenten. Het tweede gesprek ging over beleidsontwikkeling op zowel Rijks- als sectoraal en regionaal niveau. De Koning sprak met vertegenwoordigers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de gemeente Gouda, opleidingsinstituut ROC Mondriaan, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel namens de supermarktbranche en de SBB over beleidsmaatregelen om jeugdwerkloosheid aan te pakken.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben dinsdag 30 juni 2020 in Paleis Noordeinde een lunch aangeboden aan Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie. De 16 genodigden hebben recentelijk een prijs of andere onderscheiding ontvangen voor hun prestaties in uiteenlopende sectoren zoals kunst & cultuur, media, wetenschap, sport en bedrijfsleven. Tot de genodigden behoorden deze keer onder andere de Topvrouw van het Jaar 2019, de Beste Speler van het WK Handbal, de houder van het Wereldrecord in het Hoofdrekenen en de winnaar van de 100% NL Award (Zangeres van het Jaar). Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima willen door het aanbieden van een uitblinkerslunch hun erkenning en waardering uitspreken voor de mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd. De bijeenkomst vond plaats in een setting die voldoet aan de huidige richtlijnen van het RIVM ten tijde van de coronapandemie, waarbij onder meer het aantal genodigden is beperkt en afstand wordt bewaard.
|
Categorieën
All
NederlandNieuws over het Nederlands Koninklijk Huis en de Nederlandse Koninklijke familie. Archief
April 2022
|