Koningin Máxima was vrijdagmiddag 29 november aanwezig bij het jubileumcongres van CNV Vakmensen in Nieuwegein. De vakbond viert dit jaar zijn 125-jarig bestaan. In 1894 werd de Nederlandsche Vereniging van Christelijke Kantoor- en Handelsbedienden opgericht in Amsterdam. Deze vereniging was de voorloper van CNV Vakmensen. CNV Vakmensen is de grootste vakbond binnen het CNV en behartigt de belangen van werknemers in de industrie, bouw, vervoer, handel, diensten en voeding. De bond heeft zo’n 137.000 leden en is partij bij meer dan 400 cao’s. Tijdens het congres nam Koningin Máxima het jubileumboek ‘Belangenbehartiging als roeping’ in ontvangst. Aansluitend ging zij met deskundigen binnen en buiten de vakbond in gesprek over de leerrekening. Dit is een persoonsgebonden ontwikkelbudget voor werknemers. Ook sprak Koningin Máxima met leden van CNV Vakmensen.
0 Comments
Koning Willem-Alexander, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikte donderdagmiddag 28 november in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Amerikaanse componist en dirigent John Adams (1947). Het thema van dit jaar was 'Componeren voor de huidige tijd'. Bij de uitreiking waren ook Koningin Máxima en Prinses Beatrix aanwezig. 's Avonds was de koning aanwezig bij een concert in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam dat in het teken staat van laureaat John Adams. John Adams ontving de prijs omdat hij een nieuwe muzikale stroming heeft gecreëerd door elementen uit jazz-, pop- en klassieke muziek met elkaar te verbinden. Adams zag als kind Mozart als zijn grote voorbeeld, maar was ook onder de indruk van muziek van Jimi Hendrix, The Beatles en The Beach Boys. In zijn werk stelt Adams maatschappelijke vraagstukken aan de orde, wat hij als taak van de kunstenaar ziet. Volgens de jury heeft Adams de hedendaagse klassieke muziek weer 'verstaanbaar' gemaakt. Ook als schrijver vraagt hij aandacht voor de maatschappelijke functie van klassieke muziek en het belang van klassieke muziek in de huidige tijd. Daarmee past Adams in het Erasmiaanse gedachtegoed dat de Stichting wil uitdragen. Het concert dat de Koning bij woonde, werd gegeven door het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard. Het is een muzikaal programma met nieuw en ouder werk van John Adams en gelijkgestemde componisten. Daarnaast had o.a. de jonge Nederlandse componist Rick van Veldhuizen een kort eerbetoon aan John Adams gecomponeerd. Solisten waren Anna voor de Wind, klarinet, en Paolo Gorini, piano. De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de kunsten. De Stichting Praemium Erasmianum stelt ieder jaar een ander thema centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.
Koningin Máxima bezoekt van maandag 25 tot en met woensdag 27 november Pakistan in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Zij bespreekt de voortgang van toegang tot financiële diensten om de economische positie van de inwoners van het land te verbeteren. Koningin Máxima bezoekt Pakistan op uitnodiging van de regering. Het is een vervolg op het VN bezoek van februari 2016. Inmiddels heeft 21% van de volwassenen in Pakistan een bankrekening, in 2014 was dit 13% (Global Findex). Ondanks deze toename hebben nog altijd 99 miljoen Pakistani geen toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen, pensioenen of digitale betaalmethoden. Dit beperkt hen in hun kansen op ontwikkeling. Het gaat met name om mensen in armoedesituaties, vrouwen, kleine bedrijven en mensen in afgelegen landbouwgebieden. Koningin Máxima richt zich onder meer op het belang van financiële diensten voor vrouwen. Slechts 7% van hen heeft een bankrekening. Dataverzameling op basis van geslacht is nodig om inzicht te krijgen in hun specifieke behoeften wat betreft toegang en gebruik. Een andere manier om meer mensen te laten aansluiten is het digitaliseren van overheidsbetalingen zoals sociale uitkeringen. Daarnaast biedt ‘fintech’ grote mogelijkheden voor eenvoudig bankieren, bijvoorbeeld via een mobiele telefoon. Om dit veilig en efficiënt te kunnen doen is ook aanpassing van regelgeving nodig voor waarborging van onder meer privacy. Koningin Máxima heeft in Islamabad gesprekken met onder meer internationale ontwikkelingspartners, vertegenwoordigers uit de fintech sector, gouverneur Reza Baqir van de State Bank of Pakistan, Abdul Hafeez Shaikh, adviseur financiën van de minister-president en Usman Mubin, voorzitter van de Nationale Database en Registratie Autoriteit (NADRA). Ook zijn er gesprekken voorzien met president Arif Alvi en minister-president Imran Khan.
Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn vrijdagavond 22 november aanwezig bij de 38e editie van het Peter Stuyvesant Bal in New York. Het bal wordt jaarlijks georganiseerd door de 'Netherland-America Foundation' (NAF) waarvan Prinses Margriet en de heer Van Vollenhoven beschermvrouwe en beschermheer zijn. De Netherland-America Foundation ontwikkelt tal van activiteiten op cultureel, wetenschappelijk en educatief gebied met als doel de Nederlands-Amerikaanse vriendschap te bevorderen. De opbrengsten van het Peter Stuyvesant Bal worden gebruikt voor studiebeurzen en andere uitwisselingsprogramma's op het terrein van onderwijs, wetenschap en cultuur.
Koningin Máxima opende op donderdagochtend 21 november 2019 de tentoonstelling Humania in NEMO Science Museum in Amsterdam. In Humania ontdekken bezoekers alles over de mens en komen zowel de biologie, sociologie als psychologie van de mens aan bod. De drie thema’s ik was (er eerst niet), ik ben en ik wil zijn vormen de vertrekpunten om naar de mens te kijken. Met zelftests, wetenschappelijke objecten en persoonlijke verhalen ontdekken bezoekers in ruim veertig onderdelen alles over zichzelf. Het 8,5 meter hoge kunstwerk ‘een handstand’ van kunstenaar Florentijn Hofman is het middelpunt van de tentoonstelling. Na de openingshandeling kreeg Koningin Máxima een rondleiding over de tentoonstelling en gaat in gesprek met Florentijn Hofman en een aantal wetenschappers en jongeren die aan de tentoonstelling hebben meegewerkt.
Koningin Máxima was op woensdagochtend 20 november aanwezig bij de ondertekening van het MuziekAkkoord Helmond, het lokale samenwerkingsconvenant voor muziekonderwijs op de basisschool. Het akkoord is een onderdeel van het programma Méér Muziek in de Klas Lokaal van de stichting Méér Muziek in de Klas, waar Koningin Máxima erevoorzitter van is. De ondertekening vindt plaats tijdens een muziekfestival op Hogeschool De Kempel. Deze pabo heeft een muziekprofiel en viert zijn 150-jarig bestaan. In het akkoord is afgesproken hoe het muziekonderwijs de komende jaren wordt vormgegeven. Dit zijn afspraken tussen partijen in de gemeente, waaronder schoolbesturen, culturele instellingen, de pabo en overheden, die moeten leiden tot structureel muziekonderwijs op 30 basisscholen. Het MuziekAkkoord Helmond werd getekend tijdens een muziekfestival met optredens van basisschoolkinderen, jonge talenten, conservatoriumstudenten en artiesten. Aansluitend sprak Koningin Máxima met studenten en leerkrachten van basisscholen over de inzet van muzieklessen bij stages. Ook sprak zij met muziekdocenten van pabo’s, opleidingmanagers en studenten van het conservatorium over de samenwerking tussen pabo’s en conservatoria. De Stichting Méér Muziek in de Klas is het programma Méér Muziek in de Klas Lokaal gestart om duurzame verankering van muziekonderwijs op basisscholen in de regio te realiseren. Dit gebeurt door regionale partijen met elkaar te verbinden en te laten samenwerken. Eerder werden er convenanten getekend in de provincies Limburg, Friesland, Zeeland en Drenthe en in diverse regio’s en gemeenten zoals de Liemers, Zutphen en omstreken en de stad Groningen.
Prinses Beatrix en Prinses Margriet waren op donderdagavond 14 november 2019 in Amsterdam aanwezig bij de 22ste editie van het Nederlands Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79. Het in 1979 door Alexandra Radius en Han Ebbelaar opgerichte Dansersfonds ’79 viert dit jaar zijn veertigjarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan heeft het Balletgala van het fonds een extra feestelijk karakter. Tijdens het Balletgala waren onder meer uitvoeringen te zien van Het Nationale Ballet, Introdans, Nationale Balletacademie, Conny Janssen Danst en Scapino Ballet Rotterdam. Het gala begon met de uitreiking van twee aanmoedigingsprijzen voor veelbelovende dansers en een prijs van verdienste aan een danser of choreograaf. Stichting Dansersfonds ’79 werd opgericht om dansers die vanwege leeftijdsredenen of blessures hun danscarrière moeten beëindigen, financieel te ondersteunen en om jonge dansers te stimuleren en ondersteunen. Eén van de middelen om fondsen te werven is het Balletgala.
Koningin Máxima hield woensdag 13 november als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) een toespraak bij het âSingapore FinTech Festivalâ. De conferentie richtte zich op de ontwikkeling van technologie voor betere toegang tot financiële diensten (fintech) en wordt van 11 tot 15 november in het Singapore Expo Convention and Exhibition Center gehouden.
Koningin Máxima ging tijdens haar toespraak in op het belang van technologische innovaties om de toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen, pensioenen en digitale betaalmethoden te verbeteren. Nog altijd hebben 1,7 miljard volwassenen geen toegang tot deze diensten. Dit belemmert hen in hun economische ontwikkeling. Het gaat in het bijzonder om mensen in armoedesituaties, vrouwen, kleine bedrijven en mensen die in afgelegen landbouwgebieden wonen. Veilige, betaalbare en goede toegang tot financiële diensten draagt bij aan duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGâs), waaronder armoedevermindering, gelijke kansen op ontwikkeling, werkgelegenheid en voedselzekerheid. Om fintech veilig en effectief toe te kunnen passen is inzicht in de behoeftes van de gebruikers essentieel, evenals passende regelgeving en een goede infrastructuur.
Koningin Máxima had en marge van de conferentie ook diverse bilaterale overleggen over de voortgang van goede toegang tot financiële diensten. Zo zijn er onder meer gesprekken voorzien met AgustÃn Carstens, general manager van de Bank of International Settlements (BIS), Heng Swee Keat, vice minister-president van Singapore, Patrick Ngugi Njoroge, gouverneur van de centrale bank van Kenia en Ravi Menon, managing director van de Monetary Authority of Singapore (MAS).
Het Singapore FinTech Festival is met ruim 45.000 deelnemers uit 130 landen de grootste conferentie over dit onderwerp. Toehoorders zijn vertegenwoordigers van financiële instellingen, beleidsmakers en fintech bedrijven. Organisatoren zijn de Monetaire Autoriteit Singapore (MAS) en de Bankenassociatie (ABS) van Singapore. Koningin Máxima is in september 2009 benoemd tot UNSGSA. Zij adviseert in deze functie de secretaris-generaal van de Verenigde Naties over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name lage inkomensgroepen en de MKB-sector.
Prinses Mabel was vorige week zaterdagochtend aanwezig bij een bijeenkomst van de lokale comités uit heel Nederland in verband met de viering van 75 jaar vrijheid. De bijeenkomst werd gehouden in Amersfoort en werd georganiseerd door het nationaal comité 4 en 5 mei. Prinses Mabel schreef zelf een tekst op hun verzoek. Het jaarthema is 'Verhalen om nooit te vergeten'.
Prinses Beatrix bij symposium 50-jarig jubileum stichting Biowetenschappen en Maatschappij.9/11/2019 Prinses Beatrix was gistermiddag aanwezig bij het symposium ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van stichting Biowetenschappen en Maatschappij. De bijeenkomst had het thema 'Wetenschap: veel meer dan een mening' en vindt plaats in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Tijdens het symposium geven bestuursleden, wetenschappers en wetenschapsjournalisten hun visie op wetenschap en meningsvorming. Prinses Beatrix woont de toespraken bij, neemt het jubileumcahier van de stichting in ontvangst en spreekt met bestuursleden en gastsprekers. De stichting maakt publicaties die een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat. Recente uitgaven gaan over plastic, het puberbrein, metabole ziekten en natuurbeheer in Nederland. Bij deze actuele thema's binnen de biologische- en gezondheidswetenschappen komen voor- en tegenstanders aan het woord. De stichting heeft als doel inzicht in de actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen te bevorderen. De focus ligt op de betekenis en gevolgen van deze ontwikkeling voor mens, dier en maatschappij.
Prinses Beatrix en Prins Claus hebben het initiatief genomen tot de oprichting van de stichting. Prins Friso is actief geweest in het bestuur van stichting Biowetenschappen en Maatschappij. |
Categorieën
All
NederlandNieuws over het Nederlands Koninklijk Huis en de Nederlandse Koninklijke familie. Archief
April 2022
|