Aansluitend namen de Koning en Koningin deel aan een CEO rondetafelbijeenkomst over samenwerking tussen het Japanse en Nederlandse bedrijfsleven.
Vandaag was al weer de derde en laatste dag van het Staatsbezoek van Nederland aan Japan. Vanochtend hield Koning Willem-Alexander een openingstoespraak op de Food & Agribusiness Conferentie. Tijdens de conferentie stonden voedselzekerheid en kansen in de agribusiness centraal. Japan wil van de landbouwsector een groeisector maken die aanzienlijk bijdraagt aan economische groei. Het Koninklijk Paar maakte aansluitend een rondgang langs bedrijfspresentaties van Nederlands-Japanse samenwerkingsverbanden. Na de conferentie ontmoette het Koninklijk Paar de voorzitter en de erevoorzitter van TOKYO 2020 die uitleg gaven over de aanpak van de Olympische Spelen in 2020. Aansluitend namen de Koning en Koningin deel aan een CEO rondetafelbijeenkomst over samenwerking tussen het Japanse en Nederlandse bedrijfsleven. Aan het eind van de middag was de contraprestatie. De Koning en Koningin boden als dank voor hun ontvangst in Japan, een concert aan van Musica Amphion. Dit ensemble speelt muziek uit de 17e en 18e eeuw, uitgevoerd met originele instrumenten.
0 Comments
Tijdens het avondprogramma van het Staatsbezoek aan Japan werden Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima met o.a. Minister Koenders en Kamp ontvangen door de Japanse premier Shinzo Abe. Premier Abe betuigde zijn oprechte deelneming met de slachtoffers van de ramp met de MH17. Daaruit blijkt wel hoe deze vliegramp de wereld heeft geraakt, wat mogelijk versterkt wordt door de manier hoe Nederland met de ramp is omgegaan. De beelden van de stoet met lijkauto's, een aantal dagen achter elkaar staat op het netvlies van veel Nederlanders gegrift, en is buiten Nederland overduidelijk ook gezien. Premier Abe gaf onder andere aan dat hij hoopt dat Nederland kon helpen met de landbouw in Japan. Vooral in het gebied dat is verwoest door tsunami. Na het uitgebreide gesprek werd er nog een diner gehouden in de residentie van de president. Ook de echtgenote van de president was hierbij aanwezig.
Op de tweede dag van het staatsbezoek opende Koning Willem-Alexander een bijeenkomst over (wind) energie. Japan zoekt, mede na de kernramp in 2011, naar energiebronnen die onder andere betaalbaar, veilig en milieuvriendelijk zijn. Japan biedt, gezien de ligging, veel mogelijkheden voor offshore windparken. Nederland beschikt over de kennis en kunde om offshore windparken te realiseren. Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op wat nodig is om deze vorm van energie grootschalig te kunnen invoeren. Het Koninklijk Paar bezoekt bedrijfspresentaties van Nederlandse en Japanse bedrijven die werkzaam zijn in de sector offshore windenergie. De ochtend werd afgesloten met een bijeenkomst met CEO's van Japanse bedrijven die in Nederland gevestigd zijn. Nederland kent, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, het grootste aantal vestigingen van Japanse bedrijven in Europa. 's Middags werd er privé geluncht met de Keizer Akihito, Keizerin Michiko, Kroonprins Naruhito en Kroonprinses Masako.
Daar brachten de Koning en Koningin een bezoek aan de Tokyo University. Japan is het snelst vergrijzende land ter wereld. Tijdens het bezoek maakten de Koning en Koningin kennis met nieuwe innovatieve ontwikkelingen op het gebied van ouderenzorg in Japan. Ook sprak het Koninklijk Paar met vertegenwoordigers van de overheid, autoriteiten, planners en ouderen over het realiseren van speciale leefgemeenschappen voor ouderen en het gebruik van medische apparaten en robots in de ouderenzorg. Ook komt Buurtzorg Nederland aan orde. Deze thuiszorgorganisatie heeft model gestaan bij de oprichting van een soortgelijke organisatie in Japan. Prinses Beatrix verrichte gisteren in Eindhoven de officiële opening van de nieuwbouw van verpleeghuis Landrijt, dat onderdeel is van Archipel Kenniscentrum. Archipel Landrijt biedt specialistische zorg en behandeling aan cliënten met bijzondere ziektebeelden zoals hersenletsel, dementie op jonge leeftijd, de ziekte van Huntington of Korsakov.
Prinses Beatrix met andere Royals bij herdenking begin Eerste Wereldoorlog in Nieuwpoort en Ieper.30/10/2014 Prinses Beatrix was op dinsdagmiddag 28 oktober in Nieuwpoort en Ieper in België. Ze woonde daar bijeenkomsten bij ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Uiteraard waren ook Koning Filip en Koningin Mathilde aanwezig, evenals staatshoofden en vertegenwoordigers uit verschillende landen.
Koningin Maxima in haar japon van Jan Taminiau (voor het eerst gedragen op Prinsjesdag 2013). De Koningin draagt de Wurttemberg tiara (zonder de opstaande parels) en de broche is een gedeelte van de devant de corsage van de Stuart Parure! Informatie met dank aan www.modekoninginmaxima.nl - Foto met toestemming ©Albert Nieboer, Royal Press Europe Vanavond werd er een Staatsbanket gehouden ter gelegenheid van het Staatsbezoek van Nederland aan Japan. Gastheer en gastvrouw waren uiteraard Keizer Akihito en Keizerin Michiko. Voor het Staatsbanket, dat werd gehouden in het Keizerlijk Paleis, waren ongeveer 160 mensen uit Japan en Nederland uitgenodigd. Een wat gevoelig punt was de speech van Koning Willem-Alexander. De Koning gaat moeilijkheden zeker niet uit de weg tijdens Staatsbezoeken. Er werd gesproken over de tijd van de Tweede Wereldoorlog, waarin Japan een grote rol heeft gespeeld. Maar, de Keizer en de Koning waren het er beiden over eens dat het goed was om verdere gedachten te laten gaan over de vriendschap en de toekomst tussen de beide landen. De toespraak van de Koning is hier terug te lezen. Heel bijzonder is het dat Kroonprins Naruhito niet alleen was! Voor het eerst sinds 11 jaar was Kroonprinses Masako aanwezig bij een Staatsbanket. Zoals bekend heeft Masako lang aan een depressie geleden. De banden met Nederland zijn echter dermate goed, dat zij hier bij aanwezig wilde zijn! Hoogstwaarschijnlijk heeft dat er ook mee te maken dat Naruhito en Masako jaren geleden met hun dochter Aiko op bezoek waren in Nederland, en daarbij ook een bezoek brachten aan toenmalig Koning Beatrix en Kroonprins Willem-Alexander en Kroonprinses Maxima met hun gezin. De reden dat voor Nederland werd gekozen voor een vakantie om eens goed uit te rusten, heeft ongetwijfeld vooral te maken met het feit dat de ouders van Kroonprinses Masako in Nederland wonen.
Het staatbezoek van Nederland aan Japan is eindelijk van start gegaan! Vanochtend (Japanse tijd) werden de Koning en Koningin met een welkomstceremonie ontvangen op het Keizerlijk Paleis in Tokyo. Naast het Japans Keizerlijk paar waren ook Kroonprins Naruhito en Kroonprinses Masako hierbij aanwezig. Koningin Maxima was gekleed in een prachtig jurkje van de Nederlandse ontwerper Mattijs van Bergen. Daarbij droeg ze een turban (een soort hoedje in tulbandvorm), gemaakt van dezelfde stof, door Fabienne Delvigne. De schoenen die de Koningin droeg zijn van NATAN. Koning Willem-Alexander heeft de erewacht geinspecteerd en ging samen met Koningin Maxima op audiëntie bij de Keizer en Keizerin. Later op de dag bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima 21_21 DESIGN SIGHT, een instituut, opgericht op initiatief van de modeontwerper Issey Miyake en ontworpen door architect Tadao Ando. Het instituut is bedoeld om de belangstelling voor design te stimuleren en een maatschappelijke discussie te bevorderen. Ook de tentoonstelling 'THE FAB MIND: Hints of the Future in a Shifting World' werd bezocht door ons Koninklijk paar. De tentoonstelling gaat over de invloed van de informatiemaatschappij op sociale ongelijkheid en ethiek. Zoals gebruikelijk stond er ook een ontmoeting gepland met de Nederlandse gemeenschap. De Koning sprak vanaf een verhoging de aanwezigen toe.
De Koning en Koningin kregen ook een rondleiding langs een shinto tempel en een boeddhistische tempel. De nadruk ligt hierbij op de twee levensbeschouwingen die in het Japanse leven spelen.
Zoals eerder gemeld is de Canadese Gouverneur Generaal David Johnston met zijn echtgenote twee dagen in Nederland. Vanmiddag waren ze in Bergen op Zoom. Op de Canadese oorlogsbegraafplaats waren ze aanwezig bij een bijeenkomst ter herdenking van de militairen die gesneuveld zijn bij de slag om de Schelde in 1944; nu 70 jaar geleden. Tijdens deze bijeenkomst vertegenwoordigde Prins Maurits van Oranje-Nassau, van Vollenhoven (oudste zoon van Prinses Margriet en Prof. mr. Pieter van Vollenhoven) de Koning in zijn rol als Adjudant in Bijzondere Dienst.
|
Categorieën
All
NederlandNieuws over het Nederlands Koninklijk Huis en de Nederlandse Koninklijke familie. Archief
April 2022
|