Koning reikte op donderdagmiddag 8 oktober de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2020 uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Drie jonge kunstenaars werden onderscheiden en ontvangen elk een bedrag van 9.000 euro. Na de uitreiking opent de Koning de tentoonstelling waar werken van de winnaars en van de overige genomineerden te zien zijn. De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III is de Koninklijke Prijs uitgereikt door opeenvolgende staatshoofden en Koning Willem-Alexander zet deze traditie sinds 2013 voort. De prijs is bedoeld om jonge, talentvolle schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. In Nederland werkzame beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen meedingen naar de prijs. Dit jaar zonden 406 kunstenaars beeldmateriaal in. De tentoonstelling is geopend voor publiek van 10 oktober tot en met 31 december. Het Paleis is geopend van woensdag tot en met zondag.
0 Comments
Koningin Máxima heeft donderdagavond 8 oktober in een videogesprek met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, het jaarverslag aangeboden van haar activiteiten als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Het jaarverslag met als titel Beyond Access and Usage to Quality, richt zich op de VN-activiteiten van Koningin Máxima over de periode september 2019 tot juli 2020. Vanwege de coronacrisis heeft zij dit jaar een deel van haar VN-activiteiten digitaal gedaan. Een belangrijk thema is goede en veilige toegang tot digitale financiële diensten voor achtergestelde groepen als vrouwen, kleine ondernemers, boeren en mensen met een laag inkomen. De huidige coronacrisis laat zien dat inclusieve financiering een belangrijk instrument is om de socio-economische gevolgen van deze crisis deels op te kunnen vangen. In het bijzonder in de landen waar mensen nog altijd geen, of beperkt toegang hebben tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen of digitale betaalmethoden. Deze diensten geven mensen kansen om te sparen, zich te verzekeren, of te kunnen investeren in hun toekomst. Diverse landen, bijvoorbeeld Bangladesh, betalen inmiddels een deel van de sociale uitkeringen digitaal uit. Pakistan lanceerde in 2019 het programma ‘one woman, one bank account’ voor vrouwen die in afgelegen landbouwgebieden wonen. Werknemers in de gezondheidszorg krijgen steeds vaker hun salaris digitaal uitbetaald waardoor wachtrijen bij de bank en contactmomenten vermeden kunnen worden. Koningin Máxima zet zich als UNSGSA samen met onder meer de leden van haar klankbordgroep, het CEO Partnership for Economic Inclusion (CEOP) wereldwijd in voor inclusieve financiering. Zij geeft aan dat juist in deze tijden samenwerking tussen regeringen, internationale organisaties, private partners en non-profitorganisaties essentieel is.
Koning Willem-Alexander bezoekt Landelijk Tactisch Commando van de Koninklijke Marechaussee.10/10/2020 Koning heeft op woensdagmiddag 7 oktober een bezoek gebracht aan het Landelijk Tactisch Commando van de Koninklijke Marechaussee in Huis ter Heide. Tijdens het bezoek was er aandacht voor zogenoemd Informatie Gestuurd Optreden en de centrale aansturing van de operaties vanuit het operatiecentrum. Ook kwam de inzet van de marechaussee tijdens de uitbraak van het coronavirus aan bod. De Koning kreeg aan de hand van een actuele casus, de recente verhuizing van De Nederlandsche Bank onder leiding van de marechaussee, een toelichting op het plannings- en sturingsproces. Door middel van virtual reality werd daarnaast aan de Koning de werking van het operatiecentrum gedemonstreerd. In de meldkamer kreeg de Koning vervolgens te zien hoe de marechaussee handelt op het moment dat reguliere processen dreigen te worden verstoord. Aansluitend sprak de Koning met diverse medewerkers over hun ervaringen met informatiegestuurd optreden en het operatiecentrum. Het Landelijk Tactisch Commando is het operationele hoofdkwartier van de Koninklijke Marechaussee. Het commando verzamelt en analyseert informatie die belangrijk is voor de uitvoering van marechausseetaken en op basis waarvan de brigades worden ingezet. Het is in 2016 opgericht om goed in te kunnen spelen op de toenemende dreiging van (grensoverschrijdende) criminaliteit, terrorisme en illegale migratie.
Koningin Máxima heeft, als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, woensdagavond 7 oktober de start bijgewoond van het MuziekopleidersAkkoord. In dit akkoord spreken de conservatoria en pabo’s in Nederland een landelijke samenwerking af voor twaalf jaar. Het doel is toe te werken naar duurzaam en kwalitatief goed muziekonderwijs in de lerarenopleidingen, waardoor de leerkrachten en vakleerkrachten van de toekomst goed toegerust zijn om muziekonderwijs te geven in het primair onderwijs. De bijeenkomst vond plaats in TivoliVredenburg in Utrecht, met een live stream voor online aanwezigen en een beperkt gezelschap in de zaal. Tijdens de bijeenkomst spraken bestuurders van onder meer conservatoria en pabo’s over het belang van het akkoord voor de langere termijn. Singer-songwriters Ilse Delange en Hannah Mae en winnaar van het Prinses Christina Concours 2020, Matthijs van Delft, vertelden over de rol die muziek speelde in hun basisschooltijd. Vervolgens spraken verschillende partijen die betrokken zijn bij het MuziekopleidersAkkoord over duurzaamheid en kwaliteit van muziekonderwijs. Tenslotte onthulde Koningin Máxima een videoprojectie op de gevel van TivoliVredenburg, van de online campagne IK BEN VOOR #meermuziekindeklas, waarbij muzikale jeugdfoto’s uit de basisschooltijd worden gepost. Het MuziekopleidersAkkoord is een samenwerking van het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs (LOBO), het Netwerk Muziek (netwerk van conservatoriumdirecteuren), Netwerk Muziekdocenten Pabo (NMP), Opleidersoverleg Opleiding Docent Muziek (O2DM) en Méér Muziek in de Klas. Zevenendertig partijen doen mee, waaronder de PO-Raad, Nederlandse Vereniging van Orkesten en Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals.
Deze week kregen we een leuke verrassing! De Rijksvoorlichtingsdienst plaatste nieuwe portretfoto's van Prins Constantijn en Prinses Laurentien op de website van het Koninklijk Huis! Wat vinden jullie van deze nieuwe foto's?
Koning Willem-Alexander opent de tentoonstelling ‘Van onschatbare waarde -200 jaar Naturalis’.3/10/2020 Koning Willem-Alexander opende op dinsdagmiddag 29 september de tentoonstelling ‘Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis’ tijdens de aangepaste jubileumviering ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Op 9 augustus 1820 richtte koning Willem I ‘s Rijksmuseum van Natuurlijke Historie op. Wat begonnen is met een persoonlijke collectie van de koning is in twee eeuwen uitgegroeid tot één van de meest omvangrijke en toonaangevende natuurhistorische collecties ter wereld. In Naturalis wordt een bijzonder deel van deze schatten uit de natuur in diverse zalen tentoongesteld. Naast museum is het centrum ook een onderzoeksinstituut waar wetenschappers de biologische en geologische diversiteit van verleden, heden en toekomst in kaart brengen. Vanaf 29 september viert het instituut het jubileum 200 dagen lang met de tentoonstelling ‘Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis’. Hierin worden 25 topstukken uit de normaal ontoegankelijke collectietoren gepresenteerd die samen een licht werpen op de geschiedenis van Naturalis. Het gaat dan om objecten als de uitgestorven Kaapse leeuw, de Darwinvinken en het En Tibi herbarium. Speciaal voor de tweehonderdste verjaardag worden zij voor even aan het publiek getoond. Naast deze 25 objecten zijn ook portretten van bijzondere Nederlanders met hun favoriete keuze uit de collectie van Naturalis onderdeel van de tentoonstelling. De start van de jubileumviering werd gevormd door het Gala van de Biodiversiteit dat in samenwerking met New Scientist wordt georganiseerd. Tijdens dit gala vertelden diverse sprekers over hoe zij de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur ervaren en onthulden zij de laatste stand van zaken binnen hun wetenschappelijk onderzoeksgebied. Vanwege geldende coronamaatregelen is het programma door een beperkt aantal deelnemers live te volgen. Andere belangstellenden konden het gala en de opening volgen via een live-stream; https://www.naturalis.nl/200-jaar-naturalis/livestream-jubileumjaar.
Koningin Máxima was op donderdagmiddag 1 oktober aanwezig bij het jubileumcongres ‘70 jaar SER: Verbinding in samenleving’ in Den Haag. Het congres werd georganiseerd ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Sociaal-Economische Raad. Tijdens het congres sprak SER-voorzitter Mariëtte Hamer met gasten uit de politiek, de overheid en de wetenschap over de rol van de SER en de overlegeconomie in een veranderende samenleving. Het SER-Jongerenplatform levert een bijdrage aan het congres over het doorgeven van de wereld aan volgende generaties. De SER is een adviesorgaan waarin ondernemers, werknemers en onafhankelijke deskundigen samenwerken. De SER adviseert de regering en het parlement over het sociaal-economisch beleid en faciliteert akkoorden en convenanten. Daarnaast voert de SER bestuurlijke taken uit om bijvoorbeeld medezeggenschap te bevorderen. De raad is in 1950 bij wet opgericht. De Koningin droeg een japon van Mattijs van Bergen, en een warm oranje tint. Haar turban is er speciaal bij ontworpen door Fabienne Delvigne. De outfit is niet nieuw, de Koningin droeg het onder andere eerder in Japan en tijdens een nieuwjaarsreceptie.
Koningin Máxima opende op donderdagochtend 1 oktober de jaarlijkse borstkankermaand tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) in World Forum The Hague. Tijdens borstkankermaand wordt ieder jaar in oktober wereldwijd aandacht gevraagd voor borstkanker. Het thema dit jaar is ‘Borstkanker heb je niet alleen’ met speciale aandacht voor de rol van naasten en de impact die de ziekte ook op hen heeft. Koningin Máxima opende de borstkankermaand officieel door het boek ‘Alles over borstkanker’ in ontvangst te nemen. Het boek is onder andere geschreven door borstkankerchirurgen Marie-Jeanne Vrancken Peeters en Hester Oldenburg van het Antoni van Leeuwenhoek, het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis in Amsterdam. Daarnaast presenteerde BVN de laatste cijfers over borstkanker en wordt stilgestaan bij de noodzaak en de doelen van de vereniging. Koningin Máxima sprak over de late gevolgen van borstkanker, over vroege opsporing en over erfelijke/familiaire aanleg met mensen die hier zelf ervaring mee hebben. Ook sprak ze enkele van de 230 vrijwilligers van BVN over hun inzet en betrokkenheid. Borstkankervereniging Nederland zet zich sinds 1980 in voor de belangen van alle mensen met borstkanker, erfelijke aanleg daarvoor en hun naasten. De vereniging streeft naar passende behandeling, zorg en steun. Tijdens borstkankermaand brengt BVN borstkanker en erfelijke/familiaire aanleg onder de aandacht en verzorgt onder andere (online) bijeenkomsten voor lotgenotencontact. De Koningin ging gekleed in een fuchsiaroze japon van Natan, gecombineerd met een releve van Fabienne Delvigne.
Koningin Máxima brengt online werkbezoek aan Alphen aan den Rijn over aanpak schuldenproblematiek.2/10/2020 Koningin Máxima heeft op woensdagmiddag 30 september een digitaal werkbezoek gebracht aan de gemeente Alphen aan den Rijn in het kader van de aanpak van problematische schulden door Stichting SchuldenlabNL en de rol van De VoorzieningenWijzer daarin. Ook staatssecretaris Bas van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nam deel aan de videogesprekken. Koningin Máxima en de staatssecretaris voerden drie digitale groepsgesprekken om inzicht te krijgen in de verschillende manieren waarop mensen met problematische schulden worden geholpen. Het eerste gesprek ging over De VoorzieningenWijzer. Dit is een praktisch instrument dat gemeenten, woningcorporaties en welzijnsorganisaties inzicht geeft in regelingen, fondsen en vergoedingen voor minima en bijdraagt aan het voorkomen van schulden en armoede. De schuldenaanpak van de gemeente Alphen aan den Rijn bestaat uit een aantal methoden die zijn aangedragen door SchuldenlabNL. Dit landelijke samenwerkingsverband van publieke en private partners heeft tot doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken door opschaling van succesvolle schuldhulpmethoden. De VoorzieningenWijzer is er daar één van. De gemeente Alphen aan den Rijn gaat nu in navolging van de gemeenten Almelo, Den Haag en ’s-Hertogenbosch zelf een lokaal Schuldenlab oprichten. Tijdens het tweede videogesprek spraken Koningin Máxima en de staatssecretaris dan ook met betrokkenen over de opzet van het lokale Schuldenlab en de ondersteuning hierbij door SchuldenlabNL. In het derde videogesprek vertelde een aantal mensen met aanzienlijke schulden vervolgens over de oorzaak, de impact op hun leven, hoe zij samen met de gemeente en andere betrokkenen proberen om uit deze schuldsituaties te komen en de rol van De VoorzieningenWijzer daarin. De gesprekken vonden online plaats in verband met de aangescherpte richtlijnen i.v.m. het coronavirus. De Koningin ging gekleed in een japon van Valentino, die ze voor het eerst droeg in september 2019 bij de 74e AVVN.
|
Categorieën
All
NederlandNieuws over het Nederlands Koninklijk Huis en de Nederlandse Koninklijke familie. Archief
April 2022
|