Fotosessie Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima met dochters bij Paleis Huis ten Bosch!20/7/2019 Gisteren is de jaarlijkse zomer fotosessie gehouden met het Koninklijk gezin. Natuurlijk werd de fotosessie dit jaar gehouden bij Paleis Huis ten Bosch, waar het Koninklijk gezin sinds de kerstvakantie woont. Dat leverde prachtige plaatjes op, met een mooi paleis, schitterende tuin, blauwe lucht en 5 mooie mensen!
0 Comments
Koningin Maxima was deze week kort in New York, in verband met de viering van haar 10 jarig jubileum als speciaal gezant van de VN. Ze ging echter niet alleen. Ook Koning Willem-Alexander was mee. Het Koninklijk paar werd shoppend gesignaleerd in New York, waar ze zelf tassen droegen van onder andere GAP, Sephora en The Container Store. Foto's hiervan kun je vinden op twitter.
Koningin Máxima heeft van van dinsdagavond 9 tot en met donderdag 11 juli de Volksrepubliek Bangladesh bezocht. Zij bracht het bezoek in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Bangladesh bereidt een nationale strategie voor om de toegang tot financiële diensten voor de bevolking te verbeteren. Koningin Máxima bezocht Bangladesh op uitnodiging van de regering. Circa 50% van de volwassenen in het land heeft een bankrekening of maakt gebruik van financiële diensten via bankagentschappen. In 2014 was dit nog 31% (Global Findex 2017). Ondanks de toename zijn er nog bijna 58 miljoen volwassenen die geen gebruik kunnen maken van een bank- of spaarrekening, verzekering, lening of digitale betaalmethoden. Hierdoor worden zij beperkt in hun ontwikkelingsmogelijkheden. In Bangladesh heeft slechts 36% van de vrouwen een bankrekening, mannen 65%. Een kloof van 29% (Global Findex 2017). Koningin Máxima sprak onder meer over de mogelijkheden voor betere toegang tot financiële diensten voor vrouwen. Dit kan bijvoorbeeld door het digitaliseren van salarisbetalingen en het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap. Ook sprak zij over het belang van de invoering van een nationaal identiteitssysteem en de koppeling aan digitale betalingsplatforms. De Nationale Strategie voor Inclusieve Financiering (NFIS) staat eveneens op de agenda. Koningin Máxima begon haar bezoek op woensdag 10 juli bij het lokale VN kantoor met overleggen met ontwikkelingspartners en vertegenwoordigers uit de ‘fintech’ sector. Aansluitend ging Koningin Máxima op veldbezoek. Zo bezocht zij een agent van iPay, een aanbieder van online betalingen. Klanten kunnen bijvoorbeeld bij de agent via hun mobiele telefoon hun rekeningen betalen. Het laatste bezoek was aan ShopUp, een fintech bedrijf dat kleine ondernemers ondersteunt bij het aanbieden van hun producten via Facebook. Daarnaast adviseert ShopUp over de bedrijfsvoering en het aanvragen van leningen voor uitbreiding van de onderneming. Donderdag 11 juli had Koningin Máxima een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers uit de private sector. Aansluitend had ze een serie gesprekken met de Gouverneur van de Bank of Bangladesh, Fazle Kabir, de minister van Post en Telecommunicatie, Mustafa Jabbar en een delegatie van het ministerie van Financiën. Ook waren er overleggen over inclusieve financiering en de NFIS voorzien met de president van Bangladesh, Mohammad Abdul Hamid en minister-president Sheikh Hasina Wazed. Koningin Máxima bracht eerder een VN bezoek aan Bangladesh in november 2015. Koningin Máxima's droeg bij aankomst een zwart broekpak, met een blouse met luipaardprint, die vermoedelijk van Lanvin komt. Tijdens het veldbezoek ging de Koningin gekleed in een lange plissé rok van Alexis, gecombineerd met een bijbehorende top van Alexis (met dank aan Heaven). Haar tas komt van One & Only (met dank aan Netty).
Op 4 juli speelde de band Bløf voor de 3e keer in de tuin van Paleis Soestdijk. En, hoe leuk, hierbij waren dit keer Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, Prinses Margarita en haar echtgenoot Tjalling ten Cate, Prinses Carolina en haar echtgenoot Albert Brenninkmeijer, en ook Prins Floris en Prinses Aimee aanwezig! Prinses Margarita plaatste een video op haar openbare instagram account.
Koningin Máxima brengt werkbezoek aan Bouwgroep Dijkstra Draisma, winnaar Koning Willem I Prijs.6/7/2019 Koningin Máxima bracht donderdagmiddag 4 juli 2019 een werkbezoek aan Bouwgroep Dijkstra Draisma in Dokkum. Bouwgroep Dijkstra Draisma is winnaar van de Koning Willem I Prijs 2018 in de categorie MKB. Deze prijs beloont durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen en stimuleert creatief en innovatief ondernemerschap. Koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting. Bouwgroep Dijkstra Draisma gelooft in de invloed van de bouw op een leefbare wereld. Respect voor ambachtelijk vakmanschap en aandacht voor innovatie en duurzaamheid gaan bij de onderneming hand in hand. Technologie en robots spelen een belangrijke rol in het creëren van energieleverende en verplaatsbare gebouwen. De duidelijke visie op de gasloze toekomst en het brede veld van initiatieven om hier oplossingen voor te realiseren, waarbij ook aandacht is voor de bewoners en de omgeving, werden door de jury als uniek bestempeld. Tijdens het bezoek op 4 juli kreeg Koningin Máxima een toelichting op het werk van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Zij bracht een bezoek aan de vestiging in Dokkum, waar zich ook de fabriek bevindt met de gerobotiseerde productielijn, die samen met ketenpartners werd ontwikkeld. De Koningin spreekt met werknemers en krijgt een rondleiding door de fabriekshal. Thema’s die besproken werden zijn onder andere digitalisering, vakmanschap en sociale innovatie. De Koning Willem I Stichting is in 1958 op initiatief van De Nederlandsche Bank in het leven geroepen door een aantal aan het bedrijfsleven verbonden organisaties. Doel van de stichting is de nationale economie nieuwe impulsen te geven en daarmee het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten. De stichting wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De Koning Willem I Prijs wordt tweejaarlijks toegekend in de categorieën grootbedrijf en midden-en kleinbedrijf. De Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap beloont daarnaast duurzame innovaties van kleine of grote organisaties.
Koningin Máxima hield donderdagochtend 4 juli een korte openingstoespraak bij de 26e Egmont Group of Financial Intelligence Units Plenary Meeting in Den Haag. Zij deed dit als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Minister van Justitie, Ferdinand Grapperhaus, hield ook een toespraak. De Financial Intelligence Unit (FIU) speelt in Nederland een centrale rol in het voorkomen en bestrijden van witwassen van crimineel geld en het tegengaan van financiering van terrorisme. Instellingen als banken, notariaten en accountantskantoren melden ongebruikelijke transacties bij de FIU-Nederland voor nader onderzoek. De organisatie ontvangt jaarlijks rond de 400.000 meldingen, ruim 80% daarvan heeft een internationale component. De FIU-Nederland maakt deel uit van het internationale netwerk ‘Egmont Group of Financial Intelligence Units’. Het hoofd van de FIU-Nederland was de afgelopen twee jaar voorzitter van de Egmont Groep. Tijdens de 26e plenaire bijeenkomst spreken de 158 internationale leden onder meer over het verbeteren van de samenwerking tussen de FIU en andere overheidsorganisaties voor een effectieve aanpak van ‘financiële’ criminaliteit. Als UNSGSA benadrukte Koningin Máxima al jaren het belang van een goede balans tussen veiligheidsmaatregelen in het financiële verkeer enerzijds en goede toegang tot financiële diensten anderzijds. Technologische toepassingen in financiële diensten (fintech) bieden veel mogelijkheden om meer mensen toegang te geven tot een bank- of spaarrekening, leningen, verzekeringen en digitaal bankieren, maar brengen ook risico’s met zich mee. In haar toespraak noemde Koningin Máxima onder meer dat inclusieve financiering, financiële integriteit en financiële stabiliteit niet alleen complementair zijn, maar elkaar ook wederzijds versterken. In 2013 sprak Koningin Máxima ook over dit onderwerp tijdens de plenaire vergadering van de Financial Action Task Force (FATF) in Oslo en in 2014 bij de Moneyval bijeenkomst bij de Raad van Europa in Straatsburg. Koningin Máxima zet zich sinds 2009 wereldwijd in voor de VN om financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine- en middelgrote bedrijven, toegankelijk te maken en hiermee hun kansen op economische en sociale ontwikkeling te vergroten.
Koningin Máxima opende op woensdagmiddag 3 juli in het Wereldmuseum in Rotterdam de tentoonstelling Superstraat. In de fictieve Superstraat wonen en werken tien Rotterdammers. Zij zijn in Rotterdam geboren, getogen, er naartoe verhuisd of gevlucht. De bewoners van de straat staan symbool voor de vele culturen en ruim 170 nationaliteiten die de stad rijk is. De tentoonstelling laat met interactieve spelen aan kinderen zien hoe de buren in de Superstraat met elkaar en de wereld zijn verbonden. Zo komen de producten van winkelier Aga uit alle windstreken en leert Rodney kinderen een dans voor het zomercarnaval in zijn huis vol kleurrijke kostuums. Tijdens de opening hield burgemeester Aboutaleb een toespraak, waarna Koningin Máxima de tentoonstelling opende. Ze bracht een bezoek aan de Superstaat en sprak met de ontwerper en betrokkenen. Superstraat is de eerste tentoonstelling waarmee het Wereldmuseum opent na een grote verbouwing.
Koningin Máxima bracht op woensdagochtend 3 juli een bezoek aan Stichting Met je Hart in Breda. Stichting Met je Hart is winnaar van het grote Appeltje van Oranje 2019, de prijs van het Oranje Fonds voor succesvolle sociale initiatieven. Met je Hart weet op een innovatieve en ondernemende manier vrijwilligers en partners te motiveren en mobiliseren, om samen ontmoetingen voor kwetsbare ouderen te organiseren en zo de eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Het initiatief startte 6 jaar geleden in Utrecht met de campagne ‘EET met je hart’: gedurende een periode van zes weken vragen restaurants een extra bijdrage aan gasten, die gebruikt wordt om structurele ontmoetingen voor ouderen in diezelfde gemeente te organiseren. Inmiddels is Met je Hart in 28 gemeenten en met meer dan duizend vrijwilligers actief. De lokale initiatiefnemers, ook vrijwilligers, voelen zich geïnspireerd door het concept. Door in hun eigen gemeente anderen enthousiast te maken, ontstaat er een kernteam met daarnaast een groep van ondersteunende vrijwilligers die afgestemd op hun eigen mogelijkheden een rol vervullen bij het organiseren van ontmoetingen. Ouderen worden persoonlijk uitgenodigd, opgehaald en thuisgebracht. De kracht van de ontmoetingen is dat ze terugkerend zijn. Daarnaast zijn er ook ouderen die zelf actief worden als vrijwilliger. Koningin Máxima bezocht in Breda een café-restaurant waar Met je Hart ontmoetingen organiseert. Ze sprak met vertegenwoordigers van de overkoepelende stichting over de ontwikkeling en ambities van Met je Hart en met lokale initiatiefnemers over hun motivatie en aanpak. Tot slot schoof Koningin Máxima aan bij een brunchgroep van ouderen die vaker uitgenodigd worden door Met je Hart. Het Oranje Fonds kent de Appeltjes van Oranje jaarlijks toe aan organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. Ieder jaar draaien de prijzen om een ander thema. In 2019 is dit De kracht van samen; Vrijwilligers doen mee(r)!. Dat betekent dat de genomineerden allemaal op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden om zo anderen te helpen. Tijdens de uitreiking van de Appeltjes in mei 2019 op Paleis Noordeinde benadrukte Koningin Máxima in haar toespraak de bijzondere aanpak van Met je Hart. Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het fonds zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.
Koningin Máxima opende, als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, op dinsdagmiddag 2 juli 2019 Coding College Codam in Amsterdam. De programmeerschool wil een oplossing bieden voor het tekort aan goed opgeleide programmeurs in Nederland. De school biedt op Marineterrein Amsterdam een driejarige, kosteloze programmeeropleiding aan. De missie van Codam is het ontwikkelen van getalenteerde jonge mensen tot vakbekwame digitale professionals en programmeerexperts die kunnen omgaan met de uitdagingen van de toekomst. Anders dan de meeste scholen, werkt Codam niet met docenten, lesroosters of tijdschema’s. De studenten leren via een projectmatig lesprogramma over alle aspecten van computer science en programmeren. De studenten beoordelen elkaars werk, wat samenwerking en discussies stimuleert. Koningin Máxima verrichtte de officiële opening van de programmeerschool, in aanwezigheid van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vervolgens kreeg Koningin Máxima een rondleiding door het gebouw en sprak met studenten en medewerkers over hun ervaringen bij Codam. De nadruk lag hierbij op de lesmethode, het curriculum en op het belang van een inclusieve en diverse community. Coding College Codam startte in januari met honderd studenten en stelt zich ten doel binnen drie jaar vijfhonderd studenten te hebben, waarvan de helft vrouw.
De Koningin ging gekleed in een japon van Oscar de la Renta, die ze voor het eerst heeft gedragen in 2006. |
Categorieën
All
NederlandNieuws over het Nederlands Koninklijk Huis en de Nederlandse Koninklijke familie. Archief
April 2022
|