Koningin Máxima heeft vanochtend in de Social Impact Factory in Utrecht het eerste Buzinezz Forum geopend. Het forum is een platform voor gemeenten, maatschappelijke organisaties en sociaal ondernemers om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief te bieden op een baan. Organisatoren zijn de Buzinezzclub, Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO Nederland) en de gemeente Eindhoven. Het Oranje Fonds is één van de partners van de Buzinezzclub. Koningin Máxima gaat in haar openingstoespraak onder meer in op de initiatieven van het programma ‘Kansen voor Jongeren’ van het Oranje Fonds. Op 7 juli 2014 bracht zij in Den Haag een werkbezoek aan de Buzinezzclub die toen deelnemer was aan het Oranje Fonds Groeiprogramma. Moderator van dit eerste forum is Mirjam Sterk, voormalig ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid. De Koningin droeg een bekende grijze jurk van Dolce & Gabbana, perfect passend bij het sombere weer van vandaag!
1 Comment
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben vandaag een streekbezoek gebracht aan de Krimpenerwaard. De Koning en Koningin begonnen hun streekbezoek in Krimpen aan den IJssel en bezochten aansluitend in de gemeente Krimpenerwaard Gouderak, Berkenwoude en Bergambacht. Tijdens het bezoek stond het thema "De kracht van de Krimpenerwaard" centraal. Bij het gemeentehuis van Krimpen aan den IJssel werden de Koning en Koningin ontvangen door de commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, de heer J. Smit. De Krimpenerwaard bestaat sinds de herindeling van 1 januari 2015 uit twee gemeenten: Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard. Het Koninklijk Paar ontmoette de burgemeester van Krimpen aan den IJssel, de heer M.W. Vroom en de burgemeester van Krimpenerwaard, de heer R.S. Cazemier. Zij spraken over de bestuurlijke kracht van de Krimpenerwaard, de recente herindeling en de rolverdeling en interactie tussen gemeente en gemeenschap. Aansluitend vond in het gemeentehuis een gesprek plaats met onder andere mevrouw Riek Bakker, trekker van een burgerinitiatief over mogelijke ontwikkelrichtingen voor de Krimpenerwaard. Na de gesprekken in Krimpen aan den IJssel vertrok het Koninklijk Paar richting Gouderak. Onderweg naar Gouderak werden zij bijgepraat over de dijkversterking langs de Hollandse IJssel. In Gouderak bezochten de Koning en Koningin gastenboerderij 'De Appelgaard'. Deze oorspronkelijke melkveehouderij is vanwege het verkopen van gronden voor natuurontwikkeling omgebouwd tot een bed & breakfast met daarnaast een bedrijf voor jongvee. Het Koninklijk Paar vervolgde het streekbezoek in zalencentrum "De Zwaan" in Berkenwoude. Hier stond het thema "De kracht van de gemeenschap" centraal. Dit zalencentrum fungeert als centrale locatie voor verschillende verenigingen en voorzieningen in deze kleine kern. De Koning en Koningin ontmoetten hier vrijwilligers van diverse organisaties uit de Krimpenerwaard, waaronder buurtverenigingen en asielzoekers met hun taalmaatjes. Ook spraken zij met jongeren over hun toekomst in de Krimpenerwaard. In Bergambacht bezochten de Koning en Koningin het bedrijf Koninklijke Otolift Trapliften. Daar kregen ze een korte rondleiding door het bedrijf en spraken ze met verschillende ondernemers uit de Krimpenerwaard. Het gesprek ging over de kwetsbaarheden en de kansen van ondernemen in een regio waar het behoud van het landschap van groot belang is en over de innovatiemogelijkheden die de regio biedt. Het streekbezoek werd afgesloten in het voormalige gemeentehuis van Bergambacht. Daar vond een informele ontmoeting plaats met een aantal mensen die bij de organisatie van dit bezoek betrokken was.
Koningin Máxima heeft op dinsdag 14 februari een werkbezoek gebracht aan de stichting Emma at Work in het Emma Kinderziekenhuis/Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De stichting begeleidt jongeren met een chronische ziekte of lichamelijke beperking bij het opdoen van werkervaring via bijvoorbeeld een vakantie- of bijbaan of een andere vorm van werk. De werkervaring kan hen helpen bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan. Koningin Máxima nam deel aan een rondetafelgesprek over de samenwerking tussen Emma at Work en bedrijven waar de jongeren werkzaam zijn. De stichting streeft ernaar om jongeren al vanaf hun 15e jaar werkervaring op te laten doen. Dit draagt bij aan het ontdekken van hun talenten en helpt bij het zoeken naar een opleiding en baan. De afgelopen twee jaar heeft Emma at Work met steun van het Oranje Fonds een vrijwilligerspool opgezet. Circa twintig professionals geven als coach individuele begeleiding. Andere vrijwilligers ondersteunen de stichting bij diverse activiteiten zoals het organiseren van workshops en groepstrainingen. Vanwege de positieve resultaten wordt de begeleiding uitgebreid in de vorm van een 'Experience LAB'. Dit zogenaamde ‘lab’ is met name gericht op jongeren die nog niet precies weten wat zij willen gaan doen. Coaches geven hen trainingen zodat zij gerichter de stap naar een arbeidsplek of opleiding kunnen maken. Ook bedrijven worden gestimuleerd eigen professionals aan te stellen als mentor van de jongeren om hen te ondersteunen bij hun loopbaanontwikkeling.
Koningin Máxima had ook een gesprek met de jongeren, de vrijwilligerscoördinator en de leidinggevenden uit de bedrijven over hun ervaringen. Koningin Máxima heeft aan het einde van de middag in het Dordrechts Museum de tentoonstelling Een Koninklijk Paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur geopend. De tentoonstelling biedt een overzicht van het werk van Aert Schouman (Dordrecht 1710-1792). Als dierenschilder staat hij bekend om zijn aquarellen van vogels, zoogdieren, planten en om zijn behangsels met vogels. Vijf grote behangsels die in opdracht van Prins Willem V zijn gemaakt en onlangs zijn gerenoveerd maken onderdeel uit van de expositie. Deze behangsels hingen in een compleet beschilderde kamer in het Stadhouderlijk Kwartier in Den Haag en werden later in Paleis Huis ten Bosch geplaatst, waar zij na de renovatie van het paleis ook weer zullen terugkeren. Het Dordrechts Museum bestaat dit jaar 175 jaar en is een van de oudste stedelijke musea van Nederland. De tentoonstelling kan worden bezichtigd van 19 februari tot en met 17 september 2017. Koningin Maxima ging gekleed in een nieuwe olijfgroene japon van Natan, gecombineerd met een grijze hoed die ze al vaker heeft gedragen.
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bezoeken Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt - dag 4.10/2/2017
De Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bezochten vanochtend, tijdens de 4e dag van het werkbezoek aan Duitsland, het Bauhaus in Dessau. De kunstacademie Bauhaus is in 1919 ontstaan uit behoefte naar een totale verandering in de kunst en architectuur. Zakelijk design en functionele objecten zouden een einde maken aan de invloeden van Jugendstil en Art Nouveau en vooral vooruitgang uitstralen. Het Koninklijk Paar bezocht de permanente tentoonstelling en spreekt onder andere over de invloed die de Nederlandse kunststroming ‘De Stijl’ heeft gehad op Bauhaus.
In het Kornhaus aan de rivier de Elbe waren de Koning en Koningin aanwezig bij Duits-Nederlandse presentaties over hoogwaterbescherming en rivieren van de toekomst. Het Nederlandse onderzoeksinstituut Deltares laat onder andere een simulatie zien van early flood protection scenario’s, ontwikkeld met Duitse counterparts. De Koning en Koningin maakten een rondgang langs bedrijfspresentaties, waaronder een app voor hoogwatervoorspelling.
Het Koninklijk Paar kreeg een korte rondleiding door Schloss Oranienbaum, dat onder restauratie is. Vorstin Henriette Catharina van Anhalt-Dessau, Prinses van Oranje-Nassau, beheerde het landgoed sinds 1660 en liet het naar haar familie vernoemde paleis door een Nederlandse bouwmeester ontwerpen.
Schloss Oranienbaum heeft in 2002 en in 2013 schade geleden als gevolg van de overstromingen van de Elbe, waarna een strategie voor hoogwaterbescherming werd ontwikkeld. In het paleis vindt een afsluitende lunch plaats, waar experts op het gebied van watermanagement kennis en ervaringen uitwisselen over rivieren van de toekomst.
Koningin Maxima droeg een bekende top van Natan, een bijpassende 'hoed' van Fabienne Delvigne en een bordeauxrode leren kokerrok. Ze maakte haar outfit compleet met bordeauxrode pumps en een clutch in dezelfde kleur.
Vanvond bood minister-president Haseloff van Saksen-Anhalt een diner aan in het raadhuis van Wittenberg, waar de Koning en de minister-president een toespraak hielden.
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bezoeken Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt - dag 3.9/2/2017
De 3e dag van het bezoek aan Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt! Vanochtend bezocht het Koninklijk Paar de European Energy Exchange (EEX), de grootste energiebeurs van Europa.
Vervolgens bezocht het paar Grünau, een van de grootste ‘Plattenbau’-wijken in de voormalige DDR. In de jaren tachtig woonden hier bijna 90.000 mensen in flats, het aantal inwoners is nu rond de 40.000. De wijk is een symbool voor de DDR en de moeilijke periode na de hereniging. Het paar sprak onder andere met bewoners in het wijkcentrum.
In de voormalige katoenspinnerij (Baumwollspinnerei) is een start up accelerator ingericht, waar jonge ondernemers en culturele instellingen samenwerken. Het Koninklijk Paar was aanwezig bij een evenement bij waar alle betrokken partijen zijn samengebracht: hogescholen, bedrijven, sponsoren, start ups en investeerders.
In het voormalige stadhuis van Leipzig bood minister-president Tillich van Saksen een lunch aan, waarbij de Koning en de minister-president beiden een toespraak hielden.
Tijdens het bezoek aan Saksen vond een bijeenkomst plaats waar rond de 60 Nederlandse en Duitse experts uit de sector ‘green chemistry’ elkaar ontmoeten. De Koning en Koningin waren aanwezig bij de ondertekening van twee samenwerkingsovereenkomsten, onder andere met het Nederlandse Biobased Delta. Daarin staan investeringen centraal waarbij biomassa (waaronder hout) wordt omgezet in hoogwaardige chemische grondstoffen. Het Koninklijk Paar sprak met verschillende experts en vertegenwoordigers van bedrijven over technische toepassingen. Op het terrein van het onderzoeksinstituut stond ook een munitiefabriek waar 500 Nederlandse dwangarbeiders moesten werken. De Koning en Koningin bezoen het informatiecentrum om hier bij stil te staan.
's Middags bezocht het Koninklijk paar de Slotkerk van Wittenberg. Ze kregen een rondleiding door de kerk waar Luther zijn 95 stellingen openbaarde en waar zijn laatste rustplaats is.
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima waren gisteravond in de Kongresshalle am Zoo aanwezig bij het trade dinner, een samenkomst van de deelnemende Nederlandse bedrijven en instellingen van de handelsmissie onder leiding van minister Ploumen, en hun Duitse partners. Bij deze gelegenheid herdroeg Koningin Maxima haar donkerbruine jurkje met gekleurde pailletten van Nina Ricci. De Koningin droeg deze eerder tijdens het Openingsconcert ter gelegenheid van het Nederlandse voorzitterschap van de EU in het 1e half jaar 2016.
Prinses Beatrix der Nederlanden is woensdagochtend 8 februari in Madurodam aanwezig bij de onthulling van het beeld ‘Grote George’ door burgemeester Van Aartsen van de gemeente Den Haag. De beelden ‘Grote George’ en ‘Kleine George’ vormen samen een monument ter nagedachtenis aan de op Curaçao geboren en in 1945 overleden veteraan en verzetsstrijder George Maduro. Met de onthulling van het beeld wordt het herdenkingsjaar in het kader van ‘100 jaar George Maduro’ afgesloten. Het jaar startte op 15 juli 2016, zijn 100e geboortedag. Ter gelegenheid hiervan werd op deze datum het beeld van de tienjarige jongen onthuld. De beelden van de jonge en volwassen George zijn gemaakt door kunstenares Jikke van Loon. Zijn levensverhaal vormt de basis voor het nieuwe goede doelenbeleid van Madurodam. Madurodam is in 1952 geopend door Prinses Beatrix. Deze kleinste stad van Nederland is tot stand gekomen met startkapitaal van de ouders van George Maduro ter herinnering aan hun enige zoon. Madurodam is een charitatieve stichting. Het heeft tot doel de bezoekers te inspireren en informeren over het beste dat Nederland te bieden heeft. Daarnaast steunt het park goede doelen voor kinderen.
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bezoeken Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt - dag 2.8/2/2017
Tijdens de tweede dag van het werkbezoek aan Duitse deelstaten, startte het Koninklijk paar in Erfurt. Hier bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima de Alte Synagoge, de oudste bewaard gebleven synagoge van Europa, die zijn oorsprong heeft in 1094. Naar aanleiding van de jodenvervolging is het gebouw onder andere gebruikt als pakhuis en herberg. De synagoge is in 1992 herontdekt en dient inmiddels als museum voor het joodse leven in Erfurt.
In Erfurt had het Koningspaar in de Staatskanzlei eveneens een gesprek met minister-president Ramelow van Thüringen.
Het Koninklijk Paar bracht daarna een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Buchenwald, dat in 1937 werd gebouwd als werk- en gevangenenkamp voor tegenstanders van het nationaalsocialisme. Vanaf mei 1940 werden naar schatting 3.300 Nederlanders naar Buchenwald gedeporteerd, waarvan er ruim 500 zijn omgekomen. In totaal zijn ruim 280.000 mensen uit meer dan 50 landen in het kamp gevangen gehouden, van wie ongeveer 56.000 mensen om het leven zijn gekomen. De Koning en Koningin legden een witte roos ter herdenking van de slachtoffers.
In Leipzig stond het Koninklijk Paar nogmaals stil bij de Nederlanders die als dwangarbeiders in de plaatselijke fabrieken moesten werken.
In Weimar kreeg het paar een rondleiding door de Herzogin Anna Amalia Bibliothek en het Goethe- und Schiller-Archiv. De bibliotheek werd opgericht in 1691 en verricht onderzoek naar literatuur- en cultuurgeschiedenis, met name naar werken uit de tijd van de verlichting tot de late romantiek.
Het Goethe- und Schiller-Archiv werd opgericht door groothertogin Sophie van Saksen-Weimar-Eisenach, dochter van Koning Willem II en Anna Paulowna. Zij richtte het archief in 1889 op, nadat de kleinzoon van Johann Wolfgang von Goethe diens literaire nalatenschap aan haar had vermaakt, en haar ook de papieren van Friedrich von Schiller waren toevertrouwd.
Tussentijds lunchten de Koning en Koningin op uitnodiging van minister-president Ramelow in de ‘Bücherkubus’, het atrium van de bibliotheek van Weimar. Tijdens de lunch hielden Koning Willem-Alexander en de minister-president beiden een toespraak.
Op het Leibniz-Institut für Photonische Technologien komen Duitse en Nederlandse bedrijven en instellingen uit de sector High Tech Systemen en Materialen samen. De bedrijven gaven het Koninklijk Paar uitleg over optische technologie en semiconductor/halfgeleiders en laten hun producten zien, zoals lenzen, chips en robots. Ook sprak het paar met studenten van de Universiteit Jena. Aansluitend bekeken ze een 14 meter-hoge Glasfaserziehanlage (‘glasvezel trektoren’), een apparaat voor gecontroleerde ontwikkeling en productie van glasvezelkabels.
De Koning en Koningin zijn vanavond in de Kongresshalle am Zoo aanwezig bij het trade dinner, een samenkomst van de deelnemende Nederlandse bedrijven en instellingen van de handelsmissie onder leiding van minister Ploumen, en hun Duitse partners.
|
Categorieën
All
NederlandNieuws over het Nederlands Koninklijk Huis en de Nederlandse Koninklijke familie. Archief
April 2022
|