Koningin Máxima was op maandagochtend 9 september het congres ‘Kom uit je schuld’ bij in het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was ook aanwezig en organiseert het congres. Het congres richtte zich op mensen die werkzaam zijn in de schuldhulpverlening. Centraal stond de vraag hoe het taboe op schulden doorbroken kan worden. In mei van dit jaar startte de campagne ‘Kom uit je schuld’ om mensen met financiële problemen aan te moedigen over hun schuld te praten en eerder hulp te zoeken. Gemiddeld lopen mensen vier jaar rond met schulden voordat ze om hulp vragen. De campagne is onderdeel van de ‘Brede schuldenaanpak’ van het kabinet. In deze aanpak werken ruim dertig publieke en private organisaties samen om problematische schulden te voorkomen en terug te dringen. Als mensen toch schulden hebben, moeten zij snel en goed worden ondersteund, bijvoorbeeld door het eenvoudiger te maken om aan te kloppen bij de schuldhulpverlening. Tijdens het congres sprak Koningin Máxima met diverse partijen die betrokken zijn bij deze brede schuldenaanpak, waaronder zogenoemde schuldenambassadeurs. Met hun persoonlijke verhalen laten deze ambassadeurs zien dat iedereen in financiële problemen kan komen en hoe belangrijk hulp is.
0 Comments
Prinses Beatrix opende op zaterdagavond 7 september het nieuwe bezoekerscentrum van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen. In Kinderdijk staat het grootste molencomplex ter wereld. Het ingenieuze systeem met negentien molens heeft de Alblasserwaard eeuwenlang droog gehouden. Hoewel moderne gemalen deze functie inmiddels hebben overgenomen, zijn de molens nog steeds maalvaardig. Tijdens haar bezoek sprak Prinses Beatrix met enkele vrijwilligers van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Daarnaast kreeg ze een korte rondleiding door het bezoekerscentrum dat een panoramisch uitzicht biedt over het molengebied. De opening markeerde het einde van een traject dat in 1997 in gang werd gezet. Dat jaar werd het Kinderdijkse molencomplex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.
Koning Willem-Alexander opende vanmiddag het Nationaal Monument Oranjehotel in Den Haag. Staatssecretaris Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was daar ook bij aanwezig. Het herinneringscentrum is gevestigd in het gerestaureerde cellencomplex van de Scheveningse gevangenis waarin ruim 25.000 Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten. In de oorlog kreeg het complex al de naam ‘Oranjehotel’, als eerbetoon aan de vele opgesloten verzetsmensen. De cellen werden na de oorlog weer in gebruik genomen door de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Om die reden was het gebouw alleen toegankelijk tijdens de jaarlijkse herdenking. Tijdens zijn bezoek ging Koning Willem-Alexander in gesprek met enkele oud-gevangenen van het Oranjehotel. Daarnaast bekeek hij de vaste tentoonstelling en Cel 601. Deze dodencel werd direct na de oorlog in authentieke staat bewaard en vormt het hart van het herinneringscentrum. Nationaal Monument Oranjehotel is mede tot stand gekomen met ondersteuning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse evenementen bij.
Koningin Máxima bij viering 40 jaar De Kindertelefoon en bij bijeenkomst Méér Muziek in de Klas.6/9/2019
Koningin Máxima was gisterochtend (5 september 2019) aanwezig bij de viering van veertig jaar De Kindertelefoon in Utrecht.
De Kindertelefoon begon in 1979 als een lokaal initiatief van Amsterdamse ouders. Vandaag werken er meer dan vijfhonderd opgeleide vrijwilligers op zeven locaties in Nederland. De Kindertelefoon biedt kinderen tot achttien jaar de mogelijkheid om laagdrempelig hun verhaal te doen. Dit kan gaan over verliefdheid, verwaarlozing en alles daar tussen. Dagelijks worden gemiddeld duizend gesprekken via de telefoon of chat met kinderen gevoerd. Ook heeft De Kindertelefoon een forum waar kinderen op een veilige plek elkaar kunnen helpen. Tot slot is De Kindertelefoon een spreekbuis voor kinderen en een kennispartner voor maatschappelijke partijen.
Koningin Máxima was op donderdagmiddag 5 september in Paleis Noordeinde in Den Haag aanwezig bij een bijeenkomst als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas. In aanwezigheid van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ambassadeurs van Méér muziek in de Klas en gedeputeerden uit de provincies is gesproken over lokale en regionale verankering van muziekonderwijs op basisscholen. Door middel van MuziekAkkoorden maken het onderwijs, provincies en gemeenten, muziekverenigingen en -organisaties en private partijen afspraken om te komen tot duurzaam muziekonderwijs op alle basisscholen in hun regio.
Koningin Máxima was woensdagochtend 4 september aanwezig bij de lancering van de Nationale AI-cursus Junior in Toldijk. Deze cursus moet kinderen de beginselen van kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) bijbrengen. De Nationale AI-cursus, FutureNL en UpgradeNL hebben de Nationale AI-cursus Junior ontwikkeld om kinderen tussen de tien en veertien jaar de mogelijkheden van AI te laten ervaren aan de hand van interactieve opdrachten en voorbeelden uit hun belevingswereld. De drie organisatie werken samen aan de ambitie om kinderen enthousiast te maken voor technologie en om hun technologische vaardigheden te verbeteren. Zo kunnen zij later optimaal functioneren in een wereld waarin technologie een steeds grotere rol speelt. Koningin Máxima was aanwezig bij de eerste les van de AI-cursus Junior bij op basisschool De Rank in Toldijk. Op datzelfde moment zijn leerlingen van basisscholen in heel Nederland gestart met deze cursus. Koningin Máxima gaat met leerlingen van de groepen 7 en 8 in gesprek over het nut van technologie en van AI in het bijzonder. Aansluitend bezocht Koningin Máxima Bibliotheek West Achterhoek in Doetinchem. Hier kreeg zij uitleg over het belang van kennis over AI voor iedereen en over de vraag hoe een zo divers mogelijk publiek kan worden aangesproken. Koningin Máxima opende op woensdagmiddag 4 september de eerste Groene Mineralen Centrale in Beltrum in de Achterhoek. De centrale is een voorbeeld van kringlooplandbouw in de regio en is een initiatief van familiebedrijf Groot Zevert Vergisting.
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima vierden zaterdagmiddag 31 augustus in Terneuzen het begin van 75 jaar vrijheid in Nederland. Ook Koning Filip en Koningin Mathilde van België waren aanwezig. Tijdens de viering in Terneuzen was er daarnaast speciale aandacht voor de bevrijding van Zuid-Nederland en de Slag om de Schelde. Veteranen van landen die hier destijds bij betrokken waren, waren aanwezig. Er was eerst een kort programma in het Scheldetheater waar minister-president Rutte een toespraak hield. Vervolgens vond buiten de officiële start van 75 jaar vrijheid plaats. Koning Willem-Alexander opende het jubileumjaar door aan de Schelde een belboei te luiden. Aansluitend was er een vloot- en vliegparade.
Zoals eerder bekend is gemaakt, gaat Prinses Ariane, de jongste dochter van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Zij is daar gisteren gestart. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft een foto en een filmpje van haar vertrek bij Paleis Huis ten Bosch vrij gegeven, die zijn gemaakt door haar vader Koning Willem-Alexander. Ook bij haar zussen werd destijds een foto en video vrij gegeven van het vertrek bij Villa Eikenhorst in Wassenaar. De Rijksvoorlichtingsdienst meldde verder nog dat het in het belang van de Prinses is dat zij in alle rust haar schoolperiode kan doorlopen. De hele schooltijd is privé. De Prinses heeft, net als haar leeftijdsgenootjes, recht op een ongestoorde jeugd.
Prinses Ariane vertrekt per fiets voor haar eerste lesdag op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet |
Categorieën
All
NederlandNieuws over het Nederlands Koninklijk Huis en de Nederlandse Koninklijke familie. Archief
April 2022
|