Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden door dansers ontvangen op het vliegveld van New Delhi voor het staatsbezoek aan de Republiek India. Het programma van het staatsbezoek: https://t.co/5Ekgnj5B1e #NLINDIA pic.twitter.com/cvTdXH2ye9
— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) October 13, 2019
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn gisteren aangekomen op het vliegveld in New Delhi, voor hun Staatsbezoek aan India! De Koning bestuurde het vliegtuig zelf. Ons Koningspaar werd welkom geheten door kleurrijk gekleedde dansers en danseressen.
Het staatsbezoek vindt plaats op uitnodiging van president Ram Nath Kovind van de Republiek India. Het bezoek vindt plaats van 14 tot en met 18 oktober. Het Koninklijk Paar bezoekt de steden New Delhi, Mumbai en de staat Kerala.
De Koningin ging gekleed in een broekpak van Claes Iversen, dat we vorige week ook al bij haar zagen. Overigens heeft ze het rode broekpak al verschillende keren eerder gedragen. De bijpassende rode blouse komt ook van Claes Iversen.
Voor een video van de aankomst en ontvangst, zie onder (met dank aan ©Rick Evers):
0 Reacties
Koning Willem-Alexander heeft gistermiddag de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2019 uit gereikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Drie jonge kunstenaars ontvingen deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 9.000 euro. Na de uitreiking opende de Koning de tentoonstelling waar werken van de winnaars en van de overige genomineerden te zien zijn. De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben de Koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix en Koning Willem-Alexander deze traditie voortgezet. De Koninklijke Prijs is bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren. Nederlandse beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen meedingen naar de prijs. Dit jaar zonden 207 kunstenaars beeldmateriaal in. De tentoonstelling is geopend voor publiek van 12 oktober tot en met 17 november. Het Paleis is gedurende de tentoonstelling geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur (tijdens de herfstvakantie ook op maandag geopend).
Koning Willem-Alexander ontving afgelopen donderdag Koning Felipe van Spanje voor een lunch op Paleis Huis ten Bosch. Koning Felipe was in Nederland voor een werkbezoek. Hij was aanwezig bij de opening van de tentoonstelling ‘Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse Meesters’ in het Rijksmuseum. Koning Willem-Alexander opende de tentoonstelling met ruim 60 meesterwerken uit de 17e eeuw, waaronder werken van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera. De zeventiende eeuw wordt gekenmerkt door oorlog en politieke spanningen tussen Nederland en Spanje. Toch maken beide landen een periode van artistieke bloei door met de opkomst van Rembrandt Harmensz van Rijn (1606-1669) en Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660). De tentoonstelling markeert het 200-jarig jubileum van het Museo Nacional del Prado in Madrid en het Jaar van Rembrandt 2019.
Koning Willem-Alexander was donderdagmiddag 10 oktober in Zaandam aanwezig bij de bijeenkomst ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van VluchtelingenWerk Nederland. VluchtelingenWerk zet zich in voor de bescherming van mensen die hun land moesten verlaten vanwege oorlog, politiek geweld, hun seksuele geaardheid, afkomst of religie. De organisatie biedt aan hen de noodzakelijke juridische en maatschappelijke veiligheid door hen te begeleiden vanaf het moment van aankomst in Nederland tot en met de integratie in de samenleving. Vluchtelingen en vrijwilligers van VluchtelingenWerk staan in het middelpunt tijdens de jubileumbijeenkomst. Er wordt terug- en vooruitgeblikt met directeur Abdeluheb Choho en historicus en columnist James Kennedy. Daarnaast vertellen vluchtelingen van toen en nu over hun ervaringen rond hun opvang in Nederland. Ook worden de VluchtelingenWerk Awards uitgereikt voor het creëren van draagvlak in de samenleving. Afsluitend spreekt Koning Willem-Alexander met medewerkers, vrijwilligers en vluchtelingen.
VluchtelingenWerk Nederland is een onafhankelijke organisatie met bijna 15.000 vrijwilligers, 65.000 donateurs en vele samenwerkingspartners. Koningin Máxima was op woensdagmiddag 9 oktober aanwezig bij een deel van het congres ‘Samen van betekenis – Jij maakt het verschil!’ in het theater Flint in Amersfoort. Het congres werd georganiseerd door Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ). Dit is de koepel van organisaties die, met inzet van vrijwilligers, mensen in hun laatste levensfase en hun mantelzorgers ondersteunt. ‘Samen van betekenis – Jij maakt het verschil!’ gaat over het belang van vrijwilligers voor de palliatieve terminale zorg. Koningin Máxima was aanwezig bij een lezing en was aanwezig bij de uitreiking van de ‘Prijs de Vrijwilliger’-award aan één van de drie genomineerde VPTZ-organisaties. Koningin Máxima sprak aansluitend, samen met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, met de prijswinnaars en genomineerden. Daarnaast vertelden vrijwilligers over wat zij kunnen betekenen voor de cliënt en betrokken familieleden, maar ook wat het werk voor hen betekent. De ondersteuning door vrijwilligers van mensen in de laatste fase van hun leven gebeurt bij mensen thuis, in hospices en in zorginstellingen. VPTZ Nederland ondersteunt ruim 200 lidorganisaties, waarbij meer dan 12.000 vrijwilligers actief zijn.
Prinses Beatrix der Nederland woensdagmiddag 9 oktober een standbeeld van Willem van Oranje in Dordrecht. De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting heeft het standbeeld aan de stad Dordrecht geschonken. Willem van Oranje bezocht Dordrecht meerdere keren. Ook vond de Eerste Vrije Statenvergadering er in 1572 plaats, bijeengeroepen door Willem van Oranje. Tijdens deze vergadering werd hij uitgeroepen tot stadhouder van de Staten van Holland, Zeeland en Utrecht. Dit vormde de basis voor de onafhankelijkheid van de Nederlanden. De stichting heeft als doelstelling het oprichten en onderhouden van gedenktekens die herinneren aan Willem van Oranje. Het standbeeld staat aan het begin van de Hofstraat, nabij het Hof van Nederland. Het beeld is ontworpen door Arie Schippers. Hij maakte onder andere het monument van Nelson Mandela, Long Walk to Freedom, in Den Haag.
Ook Koning Willem-Alexander had deze week heel wat activiteiten. Zo bracht hij op dinsdagmorgen 8 oktober samen met minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een bezoek gaan openbare basisschool Aldoende en de Pabo van de Hogeschool van Amsterdam in Amsterdam. Het bezoek stond in het teken van Samen Opleiden en de aanpak van de gemeente Amsterdam om het lerarentekort terug te dringen. Het bezoek begon op OBS Aldoende. Koning Willem-Alexander en minister Van Engelshoven kregen uitleg over Samen Opleiden en spraken onder meer met een zijinstromer en begeleiders vanuit de Hogeschool van Amsterdam over hoe het gezamenlijk opleiden uitpakt in de praktijk. Aansluitend brachten de Koning en de minister een bezoek aan groep 3 van de basisschool. Deze klas krijgt les van een zijinstromer. Op de Hogeschool van Amsterdam werd het bezoek voortgezet. Deze hogeschool biedt diverse opleidingstrajecten aan voor het behalen van een lesbevoegdheid zoals de Universitaire Pabo, de mogelijkheid tot studeren in deeltijd, en ze biedt scholing aan voor zijinstromers. Een groep studenten sprak met de Koning en de minister over hun ervaringen binnen de verschillende soorten lerarenopleidingen en over de begeleiding die zij kregen vanuit de Hogeschool van Amsterdam en hun opleidingsscholen. Tot slot gingen Koning en minister in gesprek met experts uit heel het land over de uitdagingen bij het werven van nieuwe leraren. In het gesprek kwam onder meer de spanning tussen het willen opleiden van meer leraren versus het behouden van kwaliteit aan bod.
Het bezoek met minister Van Engelshoven is het twaalfde in een reeks van bezoeken van de Koning met ministers en staatssecretarissen. De Koning krijgt bij deze werkbezoeken te zien hoe een belangrijk onderdeel van het beleid van de bewindspersoon uitpakt in de praktijk en gaat daarbij in gesprek met betrokkenen. Koningin Máxima was dinsdagmiddag 8 oktober in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag aanwezig bij de presentatie van het 'Jaarbericht Staat van het MKB 2019' van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. De voorzitter van het Comité, Harold Goddijn, bood het jaarbericht aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan. Koningin Máxima is lid van het Comité. Het 'Jaarbericht Staat van het MKB' wordt voor de vierde keer uitgebracht. Het is een trendanalyse van het midden- en kleinbedrijf gebaseerd op de meest recente data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het jaarbericht laat zien dat het MKB het fundament is van de Nederlandse economie en dat de huidige ontwikkelingen als snelle veranderingen in digitalisering, vragen om een groot aanpassingsvermogen van de ondernemers. De cijfers en analyses in het jaarbericht geven meer inzicht in de economische situatie van Nederland. Op basis hiervan geeft het Comité aanbevelingen voor de overheid en ondernemers voor de toekomst. Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap is ingesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om ondernemerschap in Nederland te stimuleren. Daarbij richt het Comité zich op versterking van het groeipotentieel van het midden- en kleinbedrijf.
Koningin Máxima was op dinsdagmiddag 8 oktober aanwezig bij de Conferentie voor Mental Health and Psychosocial Support in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. De conferentie over geestelijke gezondheid en psychosociale zorg werd georganiseerd door de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag. Ten minste één op de vijf mensen die een oorlog of een ramp heeft meegemaakt, ontwikkelt een psychische stoornis. Tijdens deze internationale conferentie spreken deskundigen, beleidsmakers, politici en ervaringsdeskundigen uit crisissituaties over de psychische impact van oorlog, geweld en natuurrampen. Geestelijk welzijn wordt door hen gezien als één van de voorwaarden om een door rampen getroffen samenleving weer op te bouwen. Na afloop van de conferentie spreekt Koningin Máxima met vertegenwoordigers van NGO’s en zorgverleners over de noodzaak van mentale en psychosociale zorg in crisissituaties en -gebieden. Wereldwijd is een groot tekort aan zorgverleners en -deskundigen. De tweedaagse conferentie op 7 en 8 oktober is onderdeel van een serie internationale conferenties die het belang van geestelijke gezondheidszorg onderstreept. Overigens was ook Prinses Mabel aanwezig!
Koningin Máxima hield op maandag 7 oktober in het Hilton Amsterdam Airport Hotel op Schiphol de openingstoespraak bij het vijfde Global SME Finance Forum. Het forum richt zich op wereldwijde ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf (MKB).
Koningin Máxima ging in haar toespraak met name in op het belang van verschillende financieringsmogelijkheden voor het MKB in ontwikkelingslanden. Volgens onderzoek van de Wereld Bank Groep heeft 40% van de formele kleine bedrijven grote moeite om financiering te krijgen. De inzet van technologie (fintech) kan hierbij helpen.
|
Categorieën
Alles
NederlandNieuws over het Nederlands Koninklijk Huis en de Nederlandse Koninklijke familie. Archief
Maart 2022
|